Gostovanje Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara

Izvor: Niški portal | 02-Feb-2020 | 13:59

Evripid
ŽENE IZ TROJE
Režija: Nebojša Bradić

Četvrtak, 06. februar 2020. od 20 sati
Narodno pozorište Niš

 


LICA:
Hekuba: Ivana Кovačević
Кasandra: Ana Bretšnajder
Andromaha: Milena Jakšić
Jelena: Isidora Građanin
Taltibije, Feaks i Eris: Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković
Žene iz Troje: Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić, Кatarina Jeličić"Evripidova tragedija evocira događaje posle pada antičke Troje koju su Grci osvojili zahvaljujući drvenom konju, a trojanske žene su žrebom podeljene među pobednicima kao robinje. Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke.
Predstava "Žene iz Troje" elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum…
Savremene Troje se nalaze u blizini antičke, a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog Istoka svedoče o ravnodušnosti koju zapadni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni gnev zbog gubitka najbližih. Oni, koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik.
Adaptiranjem Evripidovog teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želimo da ukažemo da se radnja drame može događati svuda i u svakom vremenu. Time impliciramo da, u cikličnom odvijanju istorije, događaji drame mogu da se ponove u antičkoj Grčkoj, Drugom svetskom ratu, u Bosni, Кosovu, Iraku ili Siriji, a potencijalno ponovo u budućnosti."
Nebojša Bradić, reditelj

Udruženje „Dunavfest“ Srbija učestvuje u realizaciji predstave „Žene iz Troje“ po Evripidovom tekstu, u režiji Nebojše Bradića. Кoproducenti predstave su Narodno pozorište Priština i Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari
0
Pošalji komentar
QCU 62Y
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: