Može da se desi da se uvede fleksibilno radno vreme za sve državne organe

Izvor: mondo.rs | 07-Nov-2019 | 10:58

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vreme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

"Mi smo analizirali korišćenje fleksibilnog radnog vremena, kako u inostranstvu tako i velikim kompanijama. Uočili smo pozitivne efekete, od toga da su radnici bili zadovoljniji i efikasniji, a uz uštede. Prirodno je da smo mi prvi koji smo to uvelii koji ćemo analizirati rezultati i da to bude model kako će svi drugi raditi ako se pokaže efikasnim", objasnio je Đorđević za Tanjug.

"Sada će moći rukovodioci da organmizuju bolje radno vreme, i da nekima kažu da dolaze kasnije. Oni će biti zadovoljniji, a imaće svojih osam sati rada. Indirektno to je i veliki plus zbog brige o našim majkama, koje imaju malu decu, rade u Ministarstvu, a s obzirom na to da im je radno vreme od 7.30, a škola počinje u 8, postoji potreba da moraju da se snalaze šta sa detetom. Ovo je način da rukovodioci majkama daju mogućnost da decu odvedu u školu, da ne trpi posao, i to sve u skladu sa zakonom", rekao je on.

Đorđević je istakao da je ovo prva mera u cilju poboljšanja zadovoljstva zaposlenih na radnom mestu.

Na razna testiranja u svetu sa radnim vremenom, kaže da Ministarstvo gleda i osluškuje sve što se u oblasti rada čini u inostranstvu, ali dodaje da naša zemlja nema luksuz da eksperimentiše previše, već želi da koristi tuđa iskustva i budemo pametni bez "dečijih bolesti".

"Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske rresore kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji",istakao je Đorđević dodajući da će fleksibilno radno vreme biti predlog Ministarstva za sve državne organe.

Komentari
0
Pošalji komentar
ncX mgV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: