Kandidat za odbornika iza rešetaka: Uhapšeni direktor na listi za izbore

Izvor: Niški portal | 15-Jun-2020 | 08:56

Uhapšeni direktor Gerontološkog centra Niš Milan Stevanović (47) nalazi se na listi kandidata SNS-a za obornike u niškoj gradskoj opštini Palilula na predstojećim lokalnim izborima 21. juna.

To je potvrdio i predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale (SNS) koji je i sam kandidat na pomenutoj listi, uz obrazloženje da su liste za predstojeće izbore predate i verifikovane još početkom marta, dok je Stevanović uhapšen sredinom aprila.

Stevanović se na listi kandidata za odbornike u Paliluli „Aleksandar Vučić – za našu decu" nalazi na 21, od 25 mogućih mesta, što se smatra teško prolaznim mestom, osim ako ova partija ne dobije skoro maksimalan broj glasova.– Liste su predate početkom marta. Do daljnjeg on ostaje na listi. Za sada je tako jer lista je verifikovana i ozvaničena. Sada je nemoguće menjati liste, a posle ćemo postupati u skladu sa zakonom i odlukama suda i drugih državnih organa. Postupak je u toku, ja kao predsednik opštine nemam pravo da kometarišem sudske odluke. Čekamo odluke nadležnih organa i u skladu sa time postupaćemo, da ja ne prejudiciram ništa sada - rekao je za „Blic" Ždrale koji je drugi na SNS listi za predstojeće izbore u ovoj opštini.

Kako je „Blic" pisao, Stevanović je uhapšen 13. aprila zbog sumnje da kao ovlašćeno lice ove ustanove nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne covid-19, usled čega je zaražen veliki broj korisnika ovog doma.

On se sumnjiči da je počinio teško delo protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim delom prenošenja zarazne bolesti, za koje se, ukoliko se dokaže krivica, može izreći kazna i do 12 godina zatvora.

Prvi oboleli korisnik usluga Doma Aleksandar Janačković hospitalizovan je 6. aprila u KC Niš u teškom stanju, nakon što je na pregled u kovid ambulantu odveden tek na insistiranje porodice.

On je preminuo 9. aprila na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju a testiranjem je potvrđeno da je bio pozitivan na virus kovid-19. Tako je i klupko korone u ovom staračkom Domu počelo da se raspliće, a zdravstveno stanje korisnika da se komplikuje i pogoršava.

Prema saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 11. Aprila, testirano je bilo 25 korisnika a kod šest je bilo potvrđeno prisustvo virusa, dok su se za njih 19 rezultati očekivali u toku nedelje.

Međutim, 13. aprila došlo je do eskalacije zaraze pa je utvrđeno da je 135 korisnika pozitivno kao i četvoro zaposlenih, nakon čega je Stevanović uhapšen.

Broj zaraženih je i narednih dana nastavio da raste pa je, prema poslednjim podacima zabeleženo ukupno 195 obolelih iz doma – 165 korisnika i 30 zaposlenih.

Prema poslednjim dostupnim informacijama, preminulo je oko 50 korisnika doma, ali najnoviji tačan broj nije saopšten.

Stevanović izbore dočekuje iza rešetaka
 

Stevanoviću je 8. juna drugi put produžen pritvor u trajanju do 30 dana, tako da će, po svemu sudeći, izbore dočekati iza rešetaka.

Više javno tužilaštvo pokrenulo je istragu koja ulazi u treći mesec i kojom bi trebalo da se utvrdi na koji je način korona ušla u Gerontološki centar u Nišu i ko je za to odgovoran.

Kaklulisalo se sa tri moguća scenarija: da je 12. marta dr Aleksandru Karanikoliću kome je prisustvo virusa korona potvrđeno 15. marta omogućena poseta majci koja je korisnica Gerontološkog centra.

Druga mogućnost koja se proveravala je da je 13. marta korisnica centra B. K. videla svog sina van Gerontološkog centra, a treći potencijalni način kako je korona mogla da uđe u ovu instituciju je taj što je 15. marta V. G. dobila dozvolu da poseti člana porodice u ovoj ustanovi.

Stevanović je sve tri sumnje demantovao, braneći se da je postupao po zakonu u svim situacijama te da niko od njih nije dobio mogućnost da uđe u Centar jer je ova institucija zatvorena za posete od 12. marta.

Tužilaštvo je saslušalo članove UO Gerontološkog centra na okolnosti održavanja sednice ovog tela koja je, kako se sumnja, zakazana i održana u domu 27. marta.

Komentari
0
Pošalji komentar
YEB 290
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: