Vlada ublažava mere: Stariji od 65 godina mogu da šetaju češće, pijace se otvaraju, a i zanatske radnje

Izvor: Niški portal | 20-Apr-2020 | 14:28

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, Vlada je donela odluku o ublažavanju nekih ranije donetih mera u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Kako se navodi u saopštenju, građani stariji od 65 godina, moći će počevši od sutra, utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Od utorka, 21. aprila dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom...

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od utorka su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja koronavirusa.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od 21. aprila.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Frizerski saloni i teretane će morati još malo da sačekaju.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
U1g woG
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: