Biohemijska laboratorija KC Niš među najopremljenijim laboratorijama u svetu

Izvor: Niški portal | 23-Aug-2019 | 12:04

Po oceni relevantnih svetskih stručnjaka laboratorija Kliničkog centra Niš je među hiljadu najbolje opremljenih laboratorija za kontrolu biohemijskih i hematoloških parametara, među 10.000 kontrolisanih centara, – rečeno je sinoć na tribini pod nazivom “Dijagnostičke mogućnosti savremenih laboratorijskih biomarkera“, na kojoj je govorio docent dr Vladan Ćosić, zamenik direktora Kliničkog centra Niš.

Kako je na početku tribine rekao kardiolog Klinike za kardiovaskularne bolesti niškog KC prof. dr Zoran Perišić, predavanje je organizovano kako bi se šira javnost upoznala sa mogućnostima koju pruža laboratorija Kliničkog centra Niša, ali pre svega da se objasni značaj savremenih biomarkera u dijagnostici.

„Ovo predavanje je otvoreno i interesantno za sve, zato što bolesti, u kojima nam je potrebna nezavisna potvrda njenog postojanja nekim drugim biohemijskim markerima, ima svuda. To su infekcije u bilo kojoj oblasti, od kardiologije, kojom se ja bavim, pa do pedijatrije kojom se bave doktori koji leče decu. Potrebno je obelodaniti mogućnost svega toga,“ rekao je dr Perišić.

Savremena biohemijska dijagnostika počinje prenatalno, pre nego što se dete rodi.

„Još tada je moguće utvrditi prisustvo određenih deformiteta ili bolesti i izazvati medicinsku reakciju u skladu sa tim. Jedan važan parametar u lečenju je dijagnostikovati na vreme. Nekada je teško u klasičnoj, tradicionalnoj medicini kojom se mi lekari bavimo reći rečenicu „nema neizlečivih bolesti ako se dijagnostifikuje na vreme“ . U tome ima istine. Na vreme postavljena tačna dijagnoza dovodi do bržeg i lakšeg i efikasnijeg lečenja bolesti. Savremena biohemijska dijagnostika nam omogućuje da postavimo mnogo bržu dijagnozu nekih bolesti . Markeri ishemije nekroze i oštećenja srčanog mišića pokazuju se u toku jednog sata, a infarkt se često javlja bez bolova, drugih simptoma. Zbog toga nam je biohemija važna“ istakao je dr Perišić.

Dr Vladan Ćosić je prisutnima govorio o o laboratorijskoj dijagnostici, o primeni savremenih laboratorijskih biomarkera za procenu dijagnoze, za monitoring bolesti, i o ulozi biomarkera kao prognostičkih faktora. Neki parametri su prikazani u svetlu prediktivnih, prognostičkih faktora. Kako je dr Ćosić rekao da je najveći izazov za biohemiju da se nađe biomarker koji može da predvidi oboljenje u narednom periodu , sa ciljem da se bolest predupredi.

„Ovo je po meni vrlo značajna tema iako je biohemijska analiza nekako u drugom planu kada se govori o medicinskim temama. Imamo mogućnost da se upoznamo sa novim, savremenim markerima koji će moći na neki način vrstu oboljenja mogu da imaju zdrave osobe. Govoriće se o karcinomu prostate, monitoringu šećerne bolesti, prognostičkoj ulozi kod razlićitih kardiovaskularnih bolesti i o novom markeru za akutno bubrežno oboljenje. Ovi markeri već su ili će se uskoro biti rađeni u niškom Kliničkom centru. Većina njih se već radi u KC od nedavno a neki će biti uvedeni za nekoliko meseci, najpre u istraživačke svrhe a kasnije i u rutinsku dijagnostiku. To je sada realnost i u rutinskoj upotrebi“.

Dr Vladan Ćosić rekao je da su ovi biomarkeri najsavremeniji i da srpsko zdravstvo u tom pogledu „drži korak“sa svetom. Aparati su najnovije generacije i kako je dr Ćosić rekao, „ najstariji“ aparati su iz 2017. godine i imaju najsavremenije performanse i mogućnosti.

„Možemo da se poredimo sa svetom što pokazuju stalne kontrole. Laboratorija Kliničkog centra je među hiljadu najbolje ocenjenih laboratorija od 10.000 svetskih centara kod kojih su ocenjivane kontrole biohemijskih i hematoloških parametara. Imamo fantastičan, impresivan prostor u Kliničkom centru i ovo je prilika da se taj prostor pokaže i da se pokažu mogućnosti laboratorije“.

Laboratorija Kliničkog centra Niš godišnje obavi oko tri miliona različitih analiza.

Dr Perišić je najavio da očekuju veliku donaciju Medicinskom fakultetu iz oblasti kardiohirurgije koja će omogućiti genetsku dijagnostiku kakvu do sada Niš nije imao. Donacija bi trebalo da stigne krajem godine ili početkom naredne. Time će Niš imati nove dijagnostičke mogućnosti, laboratorijske i biohemijske analize koje do sada nije imao.

Tribinu ja organizovao Savet za zdravstvo Gradskog odbora SNS-a Niš a sala je bila puna do poslednjeg mesta.

Komentari
0
Pošalji komentar
iUq eUH
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: