Blog Skitnica: Drugi dan

Izvor: NiškiPortal | 10-Jul-2017 | 06:38
Drugi dan svog puta sam proveo u magnovenju, što kaže Čvarkov Đorđe.
 
Čitanje, šetnja, ručak, kupanje, šetnja, čitanje, kupanje, šetnja, večera, pecanje.
 
Ja sam, inače, očajan pecaroš, početnik bez mnogo ambicija. Ali Gružansko jezero je ogromna voda, sa prelepom energijom noću, i gotovo lekovito je pecati tu, pored vatre.
 
  
 
Plan mi je bio da se ujutru vratim do Kragujevca, u suprotnom smeru od naredne destinacije, Čačka, da posetim prijatelje iz studentskih dana.
 
  
 
Tako sam i uradio, ali ne ujutru, već oko podneva, jer, hteo sam da prošetam još malo. U toj šetnji spazim natpis "Koziji sir". U nadi da je tu izostavljena reč "Prodajem", ulazim u dvorište pored. Pitam gospodina da li to on prodaje sir, jer bih ja hteo da kupim malo, a on me upućuje na susedno dvorište. Ali nije ostao dužan pitanja odakle sam, i posle 2 razmenjene rečenice me pita da li hoću možda da kupim plac. Plac na jezeru. 
Bio sam šokiran što me to pita. Ja sam samo hteo sir. Rekoh da sam ja daleko od svog nekog placa na jezeru, nisam sačekao cenu, zahvalio se i otišao u dvorište pored. Tamo me dočeka prijatna žena, koja se slaže da uzmem samo malo, jer sam u kampu, i nemam gde da ga čuvam, i to za 200 din, samo za obrok-dva, ali... nažalost, nema da mi vrati kusur od 300 dinara. Pomišljam, da li je moguće da sad moram da kupim sir za svih 500 dinara? Kilogram sira, da nosim u kamp, da jede cela porodica?
 
A ne, neću pasti pred tom ucenom. Predložim da odem i rasitnim novac, i ako je to daleko, ali ona izgubi interesovanje za tu našu trgovinu, i u par rečenica vrlo veštih me isprati iz dvorišta.
 
Šta ćeš, idem ja u Kragujevac!
 
Stopiranje izuzetno lako. Treba to uraditi ispred MySoul restorana, jer kasnije, preko mosta i dalje, sve do Knića je put kojim se ide jako brzo, i teško je da tu neko stane.
 
Ali ispred restorana, sa tog parkinga, mene je povezao gospodin koji priča prebrzo, i razumem samo po koju reč, što nije bilo strašno jer nije hteo da priča sa mnom, nego sa nekim drugim, telefonom. Juriša onim putićem, priča telefonom, ispušta volan iz ruku s vremena na vreme, maše ljudima.. Ali nekako nemaš utisak da je nebezbedno, on to radi sa određenim šarmom. Interesantan tip.
 
I zaista, bezbedno me ostavio u selo ispred Kragujevca, odakle sam sačekao gradski autobus, i otisao kod prijatelja.
 
Nismo se videli jako dugo, narednih par sati smo proveli u stilu iz studentskih dana. 
Kragujevac je jako zanimljiv grad, prepun ljudi koji se smeju, šetaju pse, jedu sladoled.. Tako je i radnim danima, u svako doba. Jednostavno uživaju i druže se.
 
  
 
Kroz Veliki park smo videli izložbu oldtimer-a, a onda otišli u Kulturni Centar UMMUS. U pitanju je prostor u kojem kreativna družina sastavljena od muzičara i likovnih umetnika organizuje sadržaje vrlo kvalitetne, probrane, koncerte u klubu dole, i izložbe u galeriji gore. Jako dobro.
 
Usput sam, sasvim slučajno, upoznao momka iz benda LARSKA. Kakav zvuk dobar, kakav bend.. Ali to istražite sami.
 
  
 
Naišao sam i na Filipa Misitu, moj kolega, a sad asistent na FILUMU, i posetio njegovu radionicu.
 
Misita je umetnik sa dragocenim smislom za koncept, sa stalnom težnjom za samom suštinom, na uštrb svega ostalog. Inteligentan, sa ozbiljno dobrim smislom za humor.
 
Jako mi je prijalo.
 
  
 
Kao i večera! U Kafani Raskućin. Lokal u kojem neko svira svih sedam dana u nedelji, malo čudnog modernog izgleda, i izuzetnom kuhinjom.
 
Mi smo se odlučili za Đevrek sa pančetom, i na slici izgleda kao naseckan đevrek, sa umacima, ništa posebno, da probamo.. a dobili smo nikad nikad sočniju i mekanu piticu, punog ukusa kačavalja i pančete, toplu, i očigledno svežu, sa tri umaka različitog ukusa - od paradajza, od belog luka, i od mirođije.
 
Vrhunski, vrlo lepo spremljeno, iznenađen sam.
 
Kragujevac je moj najdraži grad, šta da kažem osim da ću sad prestati sa pisanjem, i otići na svirku. Sutra putujem u Čačak, a o tome par redova - za dva dana.
 
Narode, uživaj u svojoj hladovini, ja sam još u potrazi za svojom!
Komentari
0
Pošalji komentar
dnG M9U
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: