Blog Skitnica: Kažu da putnik, nomad, skitnica, putuje tako što ne zna gde ide, a turista tako sto ne zna gde je bio

Izvor: NiškiPortal | 14-Jul-2017 | 17:45
Proveo sam ja još dobra dva dana u Arilju. Nije mi se dalo da krenem, uvek nađem neku novu putanju, do neke još lepše plaže. I naravno, uvek mislim da tu, iza krivine, se krije nešto još lepše, da ću se kajati ako ne zavirim i tamo. To je klasična putnička bolest.
 
Kažu da putnik, nomad, skitnica, putuje tako što ne zna gde ide, a turista tako sto ne zna gde je bio. Ja sam sa ovim putovanjem zamislio da ne znam gde idem, i da zavirim iza svalog primamljivog ćoška.
 
  
 
Tako sam, naglo promenio plan, i otišao na Zlatibor, umesto u nesrećnu Ivanjicu, do koje nikako da stignem.
 
Naime, na Zlatiboru se održava HillsUp festival. Odličan line up, još bolja lokacija - Tić Polje - na oko 950-1100m nadmorske visine, što u startu znači čist vazduh, i lagani vetar. To je mesto gde vam je preko dana potreban suncobran i knjiga, a uveče džemper i čaj.
Festivalu sam poslao e-mail samo jedan dan pre, i odmah dobio potvrdan odgovor o akreditaciji, i mesto u kampu. Carski.
 
Ujutru, iz Arilja, krenuo sam naravno stopom.
 
  
 
Čekao sam nekih sat vremena, ali je vreme bilo fino, ne pretoplo, i malo sam se podružio sa jednim domaćinom ispred čije kuće sam stopirao. Malo priča čovek, stalno se nešto mršti, i nudi mi kajsije, drag na neki poseban način, znam takve ljude.
Posle tih sat vremena čekanja brzo sam stigao do Užica. Povezli su me neki tinejdžeri, duvači, san im je da odu u Indiju, da izučavaju psiho/meditativno/duhovne veštine, a do tad rade u hladnjači da zarade za neki letnji festival, ili more. Mnogo dobri momci, jako zeleni, ali i jako pametni.
 
  
 
Iz Užica sam autobusom došao do Zlatibora, a onda pešaka do festivala, neka 3-4km.
Nikad teža, i nikad lepša šetnja.
To pozlaćeno isijavanje Zlatiborskih livada, četinari, i lepe drvene kućice, inspirativne su, i kao da su scenografija za lep, porodični film.
Stigao sam u kamp, koji je inače u vlasništvu neke turističke organizacije, a festival sarađuje sa njima i za svoje posetioce ga koristi tih tri dana. Vrhunski kamp, sa opremljenom kuhinjom, trpezarijom, kupatilom, malim WW kombijima u kojima se prodaje kafa, ljubaznim ljudima, priključcima za struju i vodu svuda po dvorištu, i uparkiranim kamp prikolicama, i šatorima.
Naravno, to je samo jedan normalan, nov i po standardima uređen kamp, za turiste, ali ja sam oduševljen jer sam na festivalu, gde su kampovi inače samo ograđena livada, sa crevima za vodu koji imitiraju tuševe, blatnjave i na otvorenom.
Ovde sam upoznao Miloša i Minu, drugare, volontere na festivalu. Miloš pravi tu neku finu, ali podmuklu, rakiju od malina, zbog koje debelo kasnim sa slanjem teksta, ali urednici, razumite me, malinari su to. Moraš ih ispostovati.
 
  
 
Festival je na oko 150m od kampa, jako dobro organizovan, i obezbeđen. Ima dve bine, veća sa bendovima, i manja sa DJ-evima. Nije krcato ljudi. Ali nije ih ni malo. Dovoljno puno za haos ispred bine, i dovoljno malo da možeš naći svoje mesto na plastu sena koji su postavljeni za bleju, ili da dodješ do pića i WC-a, kao neka velika, kul, privatna, žurka za probrane. Uglavnom su tu ljudi iz okoline, koji ovde žive, i svi su slobodni, željni da se upoznaju. Tokom večeri nekoliko ekipa me vodilo sa sobom od jedne zanimacije do druge.
Slušali smo KKN, Majke, OrtodoxCelts, AtheistRap, i onu elektroniku na maloj bini, koja me slabo zanimala, ali je prijalo s vremena na vreme u toku noći.
 
  
Posle koncerta legendarnih rocknroll Majki, skoncentrisao sam se na kratko da se odvojim od ludnice sa onim ljudima, i odem u backstage, gde sam sreo Bareta, i uradio najkraći intervju u istoriji:
 
- "Bare, ja sam skitnica, kaži mi gde je najbolja hladovina?"
Hrapavim, rocknroll glasom:
 - "Aaaa.... to postoji..."
 
Zbrisao sam, potom, brzo odatle, pravac u kamp, na super kul after u prirodi.
Ozbiljno preporučujem ovaj festival, ovaj kamp, ovu planinu.
 
Sad mi dajte još malo vremena da dođem sebi, a za dva dana pišem opet, direktno sa Tić Polja, ove vrhunske hladovine!
Komentari
0
Pošalji komentar
1OS JA5
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: