Borba protiv pušenja

Izvor: NiškiPortal, N1,Beta | 29-May-2018 | 11:34

U Francuskoj je zabeleženo milion pušača manje za godinu dana, saopštilo je francusko minsitarstvo zdravlja koje ocenjuje da je cena duvana jedan od faktora odvraćanja od pušenja.

"Ti rezultati su ohrabrujući, označavaju promenu", rekla je ministarka Anjes Bizin i dodala da se nada da će sa povećanjem poreza ti rezultati da se održe.

Jedna od uočljivih tendencija je pad broja onih koji puše među siromašnijim pušačima, prvi put od 2000. godine, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Jedan od glavnih ciljeva ministarke je borba protiv pušenja. Njen plan je da se cena paketa cigareta podigne na 10 evra do novembra 2020. godine kroz više sukcesivnih podizanja cene.

U prvom tromesečju 2018. godine, prodaja duvana je pala za 9,1 odsto na godišnjem nivou. U martu, neposredno pošto je cena paketa cigareta podignuta za jedan evro, prodaja je pala za gotovo 20 odsto, pokazuju podaci minstarstva.

Ministarka je rekla da pored toga što se radi na podizanju poreza na nacionalnom nivou, što je već urodilo plodom, da se radi i na evropskom poreskom sistemu.

Komentari
0
Pošalji komentar
tnL veg
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: