Da li je đačka torba preteška?

Izvor: | 05-Sep-2019 | 09:18

Koliko ranac može biti težak a da ne naruši zdravlje đaka, na koji način se nosi, kako se pakuju knjige u njemu? Ovo su neka od pitanja na koje je odgovore pružilo predavanje profesorke Medicinskog fakulteta u Nišu dr Lidije Dimitrijević održano u organizaciji Gradske opštine Medijana.

“Školska torba mora da bude odgovarajuće veličine, gornja ivica ne sme da proelazi liniju ramena, donja ivica da ne prelazi nivo struka. Materijal od kojeg je napravljen ranac treba da čvrst ali lagan, uz više pregrada”, napomenula je prof. dr Lidija Dimitrijević uz preporuku da naramenice na rancu moraju da budu podesive i dovoljno široke i udobne.

Savetuje da ukupna težina školske torbe ne sme da prelazi 10 posto telesne težine deteta, da pri pakovanju ranca treba obratiti pažnju na raspored časova kako bi se izbeglo nošenje suvišnih knjiga.

Na predavanju namenjenom direktorima, učiteljima i učiteljicama osnovnih škola sa teritorije Gradske opštine Medijana, kao i nastavnicima fizičkog vaspitanja i roditeljima čulo se da se teže knjige pakuju bliže, a lakše dalje od leđa deteta.

U preporuci, koja može poslužiti kao osnova preventive očuvanja zdravlja i sprečavanja komplikacija sa držanjem tela kod dece u ranom školskom uzrastu, a koju su dobili učesnici tribine, stoji i da roditelji i nastavnici treba da obrate pažnju na sedenje deteta u školskoj klupi i kod kuće za radnim stolom, i što češće ih opominju ukoliko primete da sede nepravilno.

Ovo je jedno u nizu predavanja u organizaciji Gradske opštine Medijana, koje po rečima predsednika opštine Nebojše Kocića, može biti korisno celoj društvenoj populaciji i koje najveća niška opština organizuje u okviru akcije „Podrška roditeljstvu-Medijana za bebu više“.

Komentari
0
Pošalji komentar
mfy FsM
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: