Danci poštuju svoju državu i država poštuje njih

Izvor: NiškiPortal, Facebook | 20-Jun-2018 | 22:49

Danci poštuju svoju državu i država poštuje njih

Ne lažu. Tačni su. Jednostavni su. Voze bicikle

 

Foto: Denmark

 

U Danskoj je mnogo toga zasnovano na poverenju. Danci ne lažu.

Danci veruju jedni u druge i mnogo stvari u društvu je zasnovano na poverenju. Bez pečata. Bez prevara.

Mrze laž, ne vole da ih neko obmanjuje, vara, i besprekorno se veruje svima, pa tako ako vas neko prijavi da ste prošli na crveno, da ste ga uznemiravali tokom saobraćaja jer ste seli na sirenu i pošalje samo vaš broj tablice – dobijate kaznu, garant – koju ćete papreno platiti. Veruje im se, jer oni ne lažu.

Ako kažete da ste bolesni i ne možete na posao, dan-dva, niko vas ne proverava, veruje im se, zašto i ne bi, tamo se ne laže…

Možda je malo nama Balkancima ovo i najteže da prihvatimo. Kod nas lažnih bolovanja koliko hoćete…, sa osmehom govori naša sugrađanka.

 

Danci su tačni – poštuju termine.

Tačnost i termini su nešto što je u Danskoj normalno, što se poštuje i čega se svi pridržavaju. 

 

Foto: pixabay / Copenhagen

 

Danci poštuju svoju državu i država poštuje njih

Država ima za sve rješenje, a sve je plaćeno iz ogromnih poreza koje svaki zaposleni plaća. Porezi na platu su jedni od najviših u svetu, ali zauzvrat država obezbjeđuje sve o čemu se negde može samo sanjati ili ni u snu zamisliti.

Jedna od neverovatnih priča je to da su imali referendum da li da im se smanji porez. Zamislite situaciju da vam država da predlog da smanji porez, a onda građani, sa njihovim nivoom svesti, kažu NE jer zašto bi se smanjivalo kad u sistemu u kojem jesu žive odlično.

 

Danci su jednostavni

Danci su jednostavni. Niko nema potrebu za pokazivanjem niti isticanjem, po odeći ne možete lako prepoznati ko je ko, a ni po autu.

 

Danci voze bicikle

Foto: www.kk.dk

Foto: www.kk.dk

Danska je, kao i Holandija, poznata kao raj za bicikliste. Politika zemlje se pre nekoliko godina usredsredila na promovisanje biciklističkog saobraćaja, povećani su porezi na automobile, obezbeđeni svi uslovi za bezbednu i brzu vožnju bicikla. To je dovelo do toga da danas u Danskoj ima preko 5 miliona bicikala, 11 000 kilometara biciklističkih staza širom zemlje i parkinga za iste na svakom koraku. U 2016. Danci su prešli oko 30 miliona kilometara na biciklu. Na slici je parking za bicikle u centru Kopenhagena.

Nešto je trulo, ali u Danskoj sigurno nije.

Tekst je napravljen na osnovu iskustava dvoje ljudi koji žive u Danskoj, a naši su sugrađani. 
Jedna je bivši student skandinavskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu,  a druga je žena koja predstavlja život u Danskoj na facebook-u (Moj dnevnik opažanja i zanimljivosti).
Komentari
0
Pošalji komentar
BzE kOL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: