Deci se u XXI veku ne prigovara (Priča iz parka)

Izvor: www.detinjarije.com | 20-Jun-2018 | 10:38

Parkovi su namenjeni deci i deci je mesto u parkovima. Da je parkova premalo, svedoči činjenica da su prepuni, a na jednu spravu, posebno ako je neka nova, ponekad čeka i njih desetak. Ima tada tu svega.

 

Foto: pixabay / Graffiti Playground

 

Ako se usprotiviš nekom neprimerenom ponašanju - dobiješ sledeće:

Ko si ti da odgajaš tuđu decu pored majke i oca?! Ko si ti da digneš glas na tuđe dete? Ima ono onoga ko će da diže glas!

Ova dečja nedodirljivost kreće danas još iz vrtića, pa se proteže u osnovnu školu gde se deci valjda više ne sme zaključiti trojka, da bi kulminirala u srednjoj gde svi moraju dobiti ocene koje žele kako im snovi o boljoj budućnosti ne bi bili srušeni.

 

Foto: pixabay

 

Muči me još jedno pitanje: do kada je deci mesto u dečjem parku? Na spravama gde u redu čekaju klinci od tri do pet godina, ima i dece od jedno 12 ili 13 kojima su klinci prespori. Klinci ne mogu da dočekaju da se popnu stepenicama i spuste se niz tobogan jer su za njih jednostavno ovi veliki prebrzi. Nije da ih guraju, ali klincima stvaraju nervozu i pritisak, koliko god se mame ovih malih penjača trude da se oni penju polako i da ne žure zbog nikoga.

Jednom sam u dečjem parku videla hrpu srednjoškolaca kako “vise” na penjalici. Na tom potezu postoje tri parka u nizu i ne treba ni spominjati da su svi roditelji i bake izbegavali taj u kojem su njih petorica vikali i vređali. Uveče pak u tim parkovima uništavaju sprave, piju i ostavljaju hrpu smeća.

Komunalni policajci koje finansiramo i koji uvek imaju jednu te istu priču “premalo nas je a posla previše”. Očigledno je jeftinije promeniti klupicu ili spravu, nego poslati nekog u inspekciju.

Ti koji su do jučer razvaljivali delove sprava u parku, danas čupaju cele sprave i niko im ne može ništa, jer su od malih nogu naučeni da “ne trpe ničije gluposti”.

Tokom noći ih ne vidimo pa nas samo ujutro u parku dočeka njihovih ruku i noćnih provoda delo, a tokom dana, ako nas počaste svojim prisustvom, ostaje nam jedino lagano produžiti korak iz parka.

izvor vesti: www.detinjarije.com

Komentari
0
Pošalji komentar
R0q YA0
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: