Dostignuća mladih u Srbiji: Najbolja učenička kompanija je kragujevačka gimnazija!

Izvor: NiškiPortal | 17-May-2017 | 09:12

Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija, kroz programe "Dostignuća mladih", na kome je 20 srednjoškolskih timova iz Vršca, Šida, Sombora, Sremske Mitrovice, NIŠA, Leskovca, Vlasotinca, Beograda, Prijepolja, Lučana, Arilja, Guče i Kragujevca predstavilo svoje proizvode i usluge, je završeno.

Najbolja učenička kompanija u školskoj 2016/2017. godini i predstavnik Srbije na evropskom takmičenju u Briselu - LEGO BUZZ iz Prve kragujevačke gimnazije!!!

  

Učenička kompanija S MASS iz Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu osvojila je drugo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, čestitamo!!!

Treće mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija - EKO KOM, Školski centar "Nikola Tesla" u Vršcu!

Specijalnu Telegroup Ltd nagradu za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju osvojila je učenička kompanija RAINDROP iz Srednje škole "Sveti Ahilije" u Arilju! Čestitamo!!!

 

  

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia) je deo globalne mreže Junior Achievement Worldwideosnovane 1919. godine, koja obuhvata 121 zemlju na svim kontinentima i predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađa više od 10 miliona učenika.

Sprovođenje ovog programa u Srbiji je počelo 2005. godine kada je osnovana organizacija Dostignuća mladih. Od tada je kroz obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti prošlo više od 60 000 učenika iz 286 osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije. Ovi učenici su bili u prilici da kroz teorijsku i praktičnu nastavu, mentorski program, kao i niz takmičenja, sajmova i konkursa, nauče po kojim principima funkcioniše biznis i da istovremeno budu podstaknuti da osmišljavaju i razvijaju svoje preduzetničke poduhvate.

Implementacija programa obavlja se uz pomoć nastavnika koji su obučeni kroz seminare, sertifikovane od strane Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije, i poslovnog sektora koji je u prilici da kroz mentorstvo, predavanja i učešće na takmičenjima, aktivno učestvuje u procesu obrazovanja mladih. Takođe, realizaciju programa svuda u svetu pa i u Srbiji u najvećoj meri finansijski podržava upravo poslovni sektor.

Programi preduzetničkog obrazovanja u Srbiji besplatni su kako za učenike tako i za nastavnike, i odvijaju se preko cele godine. Pored teorijske nastave koja se obavlja uz pomoć specijalno dizajniranih udžbenika, kompjuterskih programa i simulacija verifikovanih od strane svetske organizacije Junior Achievement, tokom godine za srpske đake realizuje se između 15 i 20 takmičenja i sajmova, lokalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera.

Nakon što završe školovanje, učenici imaju mogućnost da i dalje šire preduzetnički duh kroz učešće u radu Alumni kluba Dostignuća mladih. Već šest godina ovaj klub okuplja bivše polaznike programa sa ciljem da pruže podršku realizaciji aktivnosti na polju preduzetničkog obrazovanja, kao i da trenutne polaznike usmere na pravljenje veze između školskog, studentskog i poslovnog života.

Misija organizacije Dostignuća mladih je priprema i osposobljavanje generacija učenika za uspešan život i rad u savremenom svetu u kome su najveće vrednosti inovativnost i preduzetnička inicijativa. Rad organizacije u kojoj je stalno zaposleno 7 osoba, kontroliše Upravni odbor sačinjen od 12 eminentnih predstavnika poslovnog sveta.

U 2013. i 2014. godini, Evropska komisija proglasila je organizaciju Dostignuća mladih nacionalnim pobednikom u oblasti promocije preduzetništva, i drugoplasiranim na evropskom nivou. Dugogodišnje aktivno zagovaranje važnosti preduzetničkog obrazovanja u Srbiji rezultiralo je unošenjem aktivnosti Dostignuća mladih u aktuelne strategije i akcione planove Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete i Ministarstva omladine i sporta.

Komentari
0
Pošalji komentar
N7n zYB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: