Doživotna kazna za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem

Izvor: www.kurir.rs | 23-May-2019 | 00:05
IZMENE KRIVIČNOG ZAKONA
 
Uvodi se i novo krivično delo - napad na advokate 
 
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela.
 
Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije "Tijana Jurić" koji je podržalo oko 160.000 građana.
 
 
Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.
Ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...
 
Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.
 
U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.
 
Predviđene su i strože kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela.
Izmene i dopune usklađene su s međunarodnim telom koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.
 
Uvodi se i novo krivično delo - napad na advokate, što je u skladu sa predlogom Advokatske komore Srbije. 
 
Glasanju je prisustvovao osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić. Glasanje u sali prati i osnivač Fondacije Igor Jurić, koji je dobio aplauz prisutnih poslanika.
Komentari
0
Pošalji komentar
ONE BYO
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: