Džem od šljiva i krušaka
SASTAV:
- 1 kg šljiva
- 4 srednje kruške
- sok od 1 limuna
- 1 kašika rendanog svežeg đumbira ili 1 kašika suvog
- 400 g šećera
- 1 kesica sredstva za pripremu džema
PRIPREMA:
Oljuštite šljivu i isecite je na sitne komade. Kruške očistite i isecite na kockice i odmah ih prelijte limunovim sokom. Stavite voće u veliku posudu i pospite đumbirom. Pomešajte deo šećera sa sredstvom za pripremu džema (prema uputstvima na pakovanju) i dodajte ga voću. Mešajte i stavite na umerenu vatru. Kad proključa, postepeno dodavati ostatak šećera i uz neprestano mešanje kuvati dok se šećer ne otopi i smeša ponovo ne proključa. Zatim kuvajte još 3 minuta. Uklonite penu ako je potrebno. Još vruće sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite i ostavite da se ohlade.