Forum naprednih tehnologija

Izvor: Niški portal | 26-Oct-2018 | 13:02

Četvrti Forum naprednih tehnologija održaće se u Oficirskom domu u Nišu od 6. do 8. novembra. Prema rečima Mihajla Zdravkovića, gradskog većnika i predsednika radnog tima ovogodišnjeg foruma, cilj ove manifestcije je mapiranje Niša kao grada naprednih tehnologija.

„Želimo da promovišemo ciljeve za koje smo se zalagali prethodnih godina, da te ciljeve revidiramo sa našim partnerima i stručnjacima kroz panele koji će se održavati sva tri dana, kao i da privredni subjekti koji posluju na teritoriji našeg grada vide šta je to što mogu da očekuju, ali i da mi čujemo od njih šta je to što oni rade. Pored toga, želimo da nezaposlenima tokom trećeg dana pružimo mogućnost da pronađu zaposlenje u kompanijama koje će potraživati radnike“, kaže Zdravković i dodaje kako očekuje da kompanije u okviru sajamske postavke prikažu svoja najnovija rešenja i proizvode, kao i da se definišu ciljevi za naredne godine u oblasti naprednih tehnologija.

Prema rečima Aleksandra Milićevića, direktora Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, forum evoluira iz godine u godinu, a u skladu sa tim se i grad otvara u tom smeru.
„Dolaze nove kompanije koje razvijaju nove tehnologije, a ove godine forum treba da dobije nacionalni značaj. Tome u prilog govori i činjenica da će na otvaranju foruma biti predstavnika republičkih organa na najvišem nivou, a očekujemo da će ih biti i tokom cele manifestacije. Takođe, prisustvovaće i predstavnici velikih kompanija“, kaže Milićević i dodaje da će na panelima biti dosta učesnika kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, sve u cilju povećanog zapošljavanja i boljih rezultata u privredi i ekonomiji. Pored toga, treba raditi i na povećanju kvalitetne radne snage i poboljšanju konkurentnosti kako bi jedna kompanija koja posluje u Nišu bila što uspešnija, dodaje on.

Rast u oblasti naprednih tehnologija ogleda se u broju kompanija, povećanom obimu poslova i izvozu, ali neminovno taj rast prati i veći broj zaposlenih, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš.
„Ljudski resursi su najbitniji faktor za napredovanje u bilo kojoj oblasti, pa je iz tog razloga sastavni deo foruma i specijalizovani sajam zapošljavanja. Tu će na jednom mestu biti obrazovne institucije Grada Niša i privreda. Treba videti koje su to potrebe privrede, kakav je tehnološki razvoj u svetu i da li naš obrazovni sistem može da prati trendove u naprednim tehnologijama“, priča Matić i dodaje da će kompanije koje budu učestvovale u forumu pokazati potrebu za kadrom koji im je neophodan kako bi nastavili svoj rast i razvoj.

„To je prilika za sve nezaposlene Nišlije, ali i one koji već rade, da predaju molbe željenim kompanijama i da eventualno dođu do posla. Takođe, tog dana će biti i specijalizovani sajam profesionalne orijentacije na kome će učestvovati sve eminentne škole i fakulteti sa teritorije našeg grada, koji školuju kadar sposoban da se nosi sa tehnološkim razvojem u svetu“, najavljuje Matić.
Prema njegovim rečima, Sajam profesionalne orijentacije prilika je da učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola na jednom mestu vide čime to raspolaže grad, u kojim srednjim i visokim školama, ali i fakultetima mogu da steknu formalno obrazovanje, ali ono što je najbitnije – da to svoje obrazovanje primene u kompanijama koje rade u Nišu. Najbitnije je, kaže Matić, da mladi ostanu da rade u gradu, a da budu konkurentni na svetskom tržištu.

Na prethodna tri sajma koja su održana u okviru Foruma naprednih tehnologija najviše su se tražili elektronci, mašinci, stručnjaci iz IT sektora i svi oni koji imaju posebne sertifikate za posebne veštine i znanja iz mašinstva, elektronike i medicine.
Paneli koji će se održavati sva tri dana treba da pokažu šta su trendovi u oblasti digitalizacije, gde su Niš i Srbija trenutno pozicionirani, ali i da ohrabri kompanije da koriste visokotehnološka rešenja u svom poslovanju.
Forum će pratiti i izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, kao i tradicionalna dodela nagrada u oblasti naprednih tehnologija za najuspešniju kompaniju, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblesti.

Posthumno će biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka u regionu u oblasti naprednih tehnologija profesoru Goranu Đorđeviću za doprinos razvoju naprednih tehnologija.

Komentari
0
Pošalji komentar
SSp ZxS
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: