Ispleli svoju ekološku priču: Čuvaju prirodu i pomažu starijim ljudima

Izvor: Niški portal | 26-Jun-2019 | 12:20

Kako bi čuvali prirodu i uposlili starije ljude, grupa mladih iz Beograda pokrenula je proizvodnju predmeta od plastičnih kesa. Spajajući ručni rad i svest o ekologiji, osnovali su Knitomaniu, u kojoj torbe i rance od plastike pletu starije osobe sa niskim primanjima i tako dopunjuju svoj budžet.

„Plastične kese su jedan od najvećih zagađivača na planeti, jer je potrebno malo materijala da se naprave, pa nije toliko isplatljivo da se recikliraju. Upravo zato je najbolje rešenje apciklaža, odnosno proizvodnja predmeta koji imaju upotrebnu vrednost“, priča Miloš Todorović, jedan od osnivača Knitomanie.

 

Ideju je našao u hobiju svoje bake Rade Todorović, koja godinama plete proizvode od plastičnih kesa.

„Za sada proizvode plete moja baka i povremeno još dve osobe. Naš cilj je da uključimo što više starijih ljudi, koji su na neki način marginalizovani ili nemaju toliko mogućnosti da rade i ostvare dodatni prihod. Želimo da nađemo što više osoba koje će zaraditi heklanjem proizvoda za Knitomaniu“.

Todorović kaže da je njihova ideja odmah naišla na dobre reakcije. Prikupljanjem kesa za pletenje ranaca žele da podstaknu druge da razmišljaju o tome kako njihov proizvod može uticati na smanjenje zagađenosti okoline.

„Kese smo u početku najviše prikupljali u svojim porodicama, a sada nameravamo da napravimo strukturu kako bismo mogli da prikupimo što veće količine“.

Knitomanci su osmislili proizvod koji bi bio tržišno prihvatljiv. Rance prodaju u marketima i na društvenim mrežama, gde je znatno lakše objasniti ljudima ideju i doći do kupaca, a po rečima Todorovića, mušterije imaju stalno.

„Zaradu od prodaje ranaca i drugih proizvoda želimo da uložimo u razvoj naše ideje, u više pravaca. Želimo da utičemo na društvo da promeni svoje navike i da počne da rešava ovo ekološko pitanje. Drugi aspekt je proizvodni, tu želimo da uposlimo što više ljudi koji bi mogli dodatno da zarade i da pri tom sklone mnogo kesa iz prirode“.

Knitomaniu je pokrenula grupa prijatelja koji su hteli da rade nešto korisno i da budu aktivni i društveno korisni dok studiraju. Smatraju da su kese ozbiljni zagađivači.

„Kese mogu da se nađu apsolutno svuda, uz pomoć vetra ili vode mogu da završe i tamo gde se ne očekuje. Pored toga, u vodi i na suncu se brzo razgrade i pretvore u mikroplastiku, koja je nevidljiva, a ona tek stiže apsolutno svuda“, zaključuje Miloš Todorović.

 

Foto: Knitomania, MRCN

Komentari
0
Pošalji komentar
wWw orz
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: