Izložba o životu vojvode Petra Bojovića u Domu vojske

Izvor: Niški portal | 30-Nov-2016 | 08:44

Izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti“ biće otvrena u sredu, 30. Novembra, u 12.30 časova u Domu vojske Srbije u Nišu.

Izložbu će otvoriti načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, a otvaranju izložbe prisustvovaće i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i pripadnici Vojske Srbije.

Nišlije će moći da se upoznaju sa životnim putem vojvode Bojovića koji je vodio od zlatarskog čobančeta i turskog roba, kroz šest ratova, sve do načelnika štaba Vrhovne komande i komandanta Prve armije u proboju Solunskog fronta. Izložbu čini kolekcija od 41 odličja, koju je Kosta Rakić, ispunjavajući zavet vojvodinog sina Dobrosava, čuvao punih 56 godina i nedavno predao u amanet srpskom narodu, a na trajno čuvanje predsedniku Republike Srbije.

U umetničkom programu lik vojvode Bojovića dočaraće glumac Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca – Zdravko Maletić, koji će izvesti monodramu „Na taljigama u večnost“, prema dramskom tekstu Vladimira Đorđevića.

Zainteresovani građani mogu da posete izložbu svakog dana od 10 do 18 časova, od 30. novembra do 15. decembra.

Izložbu su zajedno priredili Medija centar „Odbrana“, Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije, Narodni muzej Čačak i Komanda Kopnene vojske.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
Ei9 fxI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: