Izložba u Oficirskom domu: “Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu”

Izvor: NiškiPortal/EU info kutak | 13-May-2017 | 17:44

Evropska ekonomska zajednica je stvorena pre 60 godina potpisivanjem Rimskih ugovora i preteča je današnje Evropske unije.

Tim povodom je u Nišu, u Oficirskom domu, otvorena izložba “Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu”. Izložba će trajati do 17. maja. 

Izložbu organizuje EU info kutak Niš u saradnji sa:
-  Delegacijom Evropske unije u Srbiji,
-  Ambasadom Italije u Beogradu i
-  Gradom Nišom.
 
Izložbu čini 14 panela sa reprodukcijama dokumenata i fotografija sa naslovima i objašnjenjima i podeljena je na pet tematskih celina:
  - ISTORIJSKI PREGLED
  - EKONOMSKA EVROPA
  - SOCIJALNA DIMENZIJA I EVROPSKO DRŽAVLJANSTVO
  - EVROPA U SVETU
  - EVROPA: BUDUĆI IZAZOVI
 
Izložbu je otvorio gospodin Rišard Maša iz Delegacije EU u Srbiji koji je istakao da je ,,ovaj važan jubilej prilika da se setimo da je Evropska unija zasnovama na vrednostima kao što su mir, solidarnost i ljudska prava. U prethodnih šest godina nam je EU donela prosperitet što se potvrdilo i time što je pre pet godina dobila Nobelovu nagradu za mir.’’
 
Gospođa Bojana Petrović, Public Space Manager EU info kutka Niš , je na izložbi podsetila prisutne da je ova postavka sa 14 panela premijerno prikazana na samu godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora 25. marta ove godine u Rimu.

  - ,,Postavka je, kao što možete videti, podeljena u 5 celina: istorijski pregled, ekonomska Evropa, socijalna dimenzija i evropsko državljanstvo, Evropa u svetu i Evropa: budući izazovi’’, istakla je Petrović.

  

Foto: eu info kutak

Gospodin Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša, prisutne je pozdravio i ocenio da su :
   - ,,Rimski ugovori možda i najvažniji akt u dugom i složenom procesu stvaranja EU i građani Niša su počastvovani ovom izložbom koja beleži taj jubilej’’.

Nakon otvaranja izložbe “Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu”, u Oficirskom domu je održana istoimena tribina na kojoj su učestvovali Rihard Maša iz Delegacije EU u Srbiji, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Boban Stojanović i profesor Pravnog fakulteta u Nišu doc. dr Aleksandar Mojašević.

Gospodin Maša iz delegacije EU je istakao da je:
  - ,,Stvaranje Eropske unije hrabri projekat koji je doneo mir i prosperitet onom delu sveta koji je prethodno bio opterećen ratovima. Ono što je počelo kao projekat ujedinjenja i saradnje sada funkcioniše i stvorene su vrednosti koje Evropljani danas uzimaju zdravo za gotovo – sloboda govora, mogućnost da se kroz Šengen putuje bez ikakvih problema. Ono što moramo da imamo na umu jeste da sve što smo postigli nije zagarantovano, već kontinuirano moramo raditi na očuvanju postignutog’’.
 
  
 
Foto: eu info kutak
 
Dr Boban Stojanović, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu, je istakao da:
 - ,,Sve su članice EU iz istočne Evrope dobitnice evrointegracija. U ekonomiji je poznato da veća tržišta pružaju i veće šanse’’. Profesor Stojanović ocenjuje da bi Srbija trebalo da stvori bolje uslove za jačanje malih i srednjih preduzeća i dovođenje kvalitetnih investitora.
 
Doc. dr Aleksandar Mojašević, profesor Pravnog fakulteta u Nišu, koji je istakao da je:
,,Evropska komisija veoma angažovana na zaštiti konkurencije. Od evrointegracija najveće koristi u Srbiji imaće sami građani jer će antimonopolskom politikom EU jačati konkurencija na tržištu što će stvoriti daleko povoljnije uslove za potrošače’’.
Komentari
0
Pošalji komentar
f5u Gay
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: