Izvedena masovna planinarska akcija u Jelašničkoj klisuri

Izvor: Niški portal | 06-Nov-2018 | 11:59

Planinarsko društvo “Preslap” uspelo je da okupi čak sto dvadeset planinara i rekreativaca iz Niša, na lokalnoj akciji na Suvoj planini, u Jelašničkoj klisuri, u nedelju, 4.novembra 2018.godine. Lepo vreme, sunčan i topao dan, sa izvanrednim vidicama kakvi se pružaju oko Jelašničke klisure i sa njenih vidikovaca, doneli su prijatne trenutke u prirodi, uz dobro raspoloženje i druženje.

Za jednu lokalnu planinarsku akciju, ovoliki odaziv učesnika zaista je nešto neuobičajeno, ali je i odraz poverenja planinara i rekreativaca u vodički tim Planinarskog društva “Preslap”. Glavni vodič na akciju u Jelašničkoj klisuri bio je Petar Ratković, meštanin Jelašnice, a pomagali su mu Nenad Stevanović, Miloš Stamenković i Milorad Ignjatović.

Planinari su na pešačku turu krenuli na izlasku iz sela Jelašnica, u blizini vodoapda Ripaljka i izletišta Potkapina, i uputili su se na stenovite odseke iznad desne obale Jelašničke reke. Prvih par stotina metara bilo je i najstrmije na ovoj akciji zadovoljstva. Posle savladane uzbrdice, otvorio se izvanredan vidik prema najvišim vrhovima Suve planine i prema susednim Svrljiškim planinama. Planinari su potom došli do stene koja se zove Prozorac, zato što je šuplja, a upravo kroz tu šupljinu, kao kroz durbin, vidi se selo Jelašnica. Vrlo blizu Prozorca je i kamen nazvan “carsko korito”, jer je u kamenu udubljenje koje podseća na korito. Odavde su planinari krenuli ka istoku, do vrha Radov kamen, koji je visok samo 580 metara, ali je mesto odakle se vidi i grad Niš sa okolnim planinama i uzvišenjima.

Sa Radovog kamena, planinari su se spustili u selo Čukljenik. Deo učesnika ovde je i završio svoje lagano pešačenje za ovaj vikend, a prilično učesnika je dalje krenulo sa Petrom Ratkovićem na čelu, prema uzvišenjima Inatovac i Kobilica, iznad leve obale Jelašničke reke. Sa Inatovca, druga grupa planinara spustila se u centar sela Jelašnica, gde je akcija i okončana.

Devojčice Sara Petković (5 godina) i Irina Jeremić (6 godina), još jednom su oduševile sve planinare i tek nešto stariju decu, koja su pešačila u društvu roditelja. Sa druge strane, Žarko Šotić (78 godina), aktivni planinar, iz nedelje u nedelju pokazuje kako se penzionerski dani mogu provoditi u prirodi, daleko od stresova svakodnevnog života.

Komentari
0
Pošalji komentar
qx1 7E0
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: