KLER predstavio rezultate rada i projekte za naredne godine – vrednost projekata oko 4 milijarde dinara

Izvor: Niški portal | 21-Dec-2018 | 23:11

Šta je urađeno i šta će se tek raditi u narednoj godini Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj grada Niša predstavila je sinoć u susretu sa poslovnim partnerima i rukovodstvom grada.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte postoji 10 godina, osnovano je 26. Februara 2009. godine, ali se realno poslednje dve godine pozicionirala u niškom javnom životu kao jedna od značajnijih institucija u gradu. Za ovih deset godina Kancelarija je prolazila kroz različite faze, radila različite poslove

“Radimo mnogo, na mnogo različitih projekata, sa mnogo različitih partnera. Poslovi koje mi obavljamo su širokog spektra. U tom smislu partneri znaju samo za deo posla u kojima imamo direktnu saradnju. Hteli smo da partnerima kažemo šta je sve to što radimo, a ja kao načelnik sam želeo da predstavim i svoje saradnike i da prezentujemo na kojim poslovima ćemo raditi u narednoj godini.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj ima trenutno 36 zaposlenih i bavi se širokom dijapazonom aktivnosti. Kancelarija radi na podršci ulaganjima , privlačenju investicija,unađređenje poslovnog okružanja, na čemu će intenzivirati radove tokom naredne godine.

Milan Ranđelović je kazao da su jedan od pokazatelja da je Kacelarija na dobrom putu priznanja dobivena 2018.

Financial Times fDi magazin je objavio rang listu finasijskih, ekonomskih i biznis potencijala gradova i regiona Evrope. Ovim rang listama identifikovani su gradovi i regioni sa najperspektivnijim potencijalima za investiciona ulaganja, ekonomski razvoj i privredni rast. Grad Niš našao se na ovoj listi najperspektivnijih gradova na osnovu svojih potencijala, evidentnog rasta stranih investicija i kvalitne podrške grada lokalnom ekonomskom razvoju i investicijama, kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Iza ovog prestižnog priznanja i rezultata koji su do njega doveli, stoji višegodišnji kontinuirani rad i podrška Kancelarije i institucija lokalne samouprave kao i značajna podrška Republike Srbije.

FDI (foreign direct investment – strane direktne investicije) evropski gradovi i regioni budućnosti 2018/2019 rangiranje ima za cilj pronalaženje najperspektivnijih gradova i regiona u Evropi, ne samo u zemljama EU već i van nje.

Grad Niš zvanično se našao na sedmom mestu malih evropskih gradova budućnosti 2018/2019. Ispred njega na listi su gradovi Debrecin Mađarska, Derbi UK, Plovdiv Bugarska, Plzen Češka Republika, Reding UK, Deri /Londonderi UK, a posle Niša slede Oulu Finska, Midlsbruh UK i Belfast UK.

Niš se, kao region, našao po istim kriterijumima na trećem mestu malih evropskih regiona u kategoriji privlačenja direktnih stranih investicija, posle Greater Helsinki regiona u Finskoj i Eidhoven regiona u Holandiji. Posle Nišavskog regiona slede prepoznati regioni u Bugarskoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Republici Srpskoj i BIH region u istoj kategoriji.

“Ključni zadatak Kacelarije u narednoj godini je da realizuje veliki broj projekata koji su odobreni od strane Ministarstava. Vrednost projekata je oko četiri milijarde dinara. To zahteva i ljude i resurse i najveći zadatak će nam biti da te projekte uspešno realizujemo i ukoliko se budu pojavile neke druge prilike , to ne propustimo”.

Najvažniji projekti koji treba da se realizuju u narednoj godini je Naučno tehnološki park, završetak radova u spotskom kompleksu Čair i stadion , streljana, radovi na školama, centralnom gradskom trgu, na Tvrđavi, kompleksu Medijana, projektu “ Novi Niš” , izgradnji stanova kao i mnogi drugi o kojima ćemo pisati.

Milan Ranđelović je podsetio da je 2017. Prvi put napravljen Program lokalnog ekonomskog razvoja za koji je bilo izdvojeno 18 miliona dnara. U 2018. Godini budžet za Program je 38 miliona a za sledeću godinu je predviđeno 40 miliona dinara.

“Kroz program dostupnosti finansiranja sa bankom Intezom beskamatnim kreditima finansirali smo 160 firmi, kroz program internacionalizacije 16 i četiri udruženja privrednika. Kroz unapređenje konkurentnosti 58 firmi i pet start apova i imamo osam veoma dobrih projekata saradnje privrede i naučno obrazovnih institucija”, rekao je Ranđelović.

Grad je, kako je Ranđelović kzao , ove godine izdvojio 40 miliona dinara za lokalni akcioni plan zapošljavanja koji se sprovodi sa Nacionalnom službom zapošljavanja, koja je obezbedila dodatna 33 miliona sufinansiranja.

U brojkama je to oko 110 miliona dinara podrške privredi koja je realizovana tokom 2018. godine.

“Ne postoji lokalna samouprava u Srbiji koja je približno toliko izdvojila za podršku domaćoj privredi i njihovim malim i srednjim preduzećima. Naredne godine izdvajanja za ove namene su na tom nivou. “

Komentari
0
Pošalji komentar
g6N CzK
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: