Kantautor iz Niša dobitnik balkanske nagrade BALKAN AWARDS 2019.

Izvor: Niški portal | 19-Mar-2019 | 09:14
Bane Jovanović, kantautor iz Niša, dobitnik je balkanske nagrade BALKAN AWARDS 2019. za kantautora godine zabavne i pop muzike.
Svečana dodela trofeja održala se u Sava Centru u Beogradu, 13. marta u prisustvu velikog broja medija. Nagrada BALKAN AWARDS se tradicionalno dodeljuje ljudima koji su postigli izuzetne rezultate iz oblasti muzike, književnosti, novinarstva, nauke, umetnosti, medicine na teritoriji celog Balkana.
Ostali nagrađeni ove godine, kada je televizija i zabava u pitanju, bili su: grupa Piloti, grupa Luna, Dušan Svilar, glumica Snežana Savić, voditeljka Suzana Mančić.
 
 
 
Na naše pitanje da li je nagradu očekivao i kako se osećao kada je saznao da je nagrađeni, Bane odgovara:
Nagradu nisam očekivao jer nisam neko ko se mnogo medijski eksponira. Muzikom se bavim isključivo iz ljubavi. Uživam u njenom stvaranju i drago mi je što je žiri prepoznao tu ljubav i iskrenu emociju.
 
Bane Jovanović je kantautor iz Niša koji se pune dve decenije bavi zabavnom i pop muzikom. Po profesiji je profesor matematike, dok mu je muzika velika ljubav i hobi jos iz gimnazijskih dana. Radi u srednjoj Umetničkoj školi u Nišu i Gimnaziji u Beloj Palanci. Prvi demo snimak napravio je davne 1994.godine, a ozbiljnije korake u muzičkim vodama pravi 1998. godine, nastupom na festivalu zabavne muzike u Štipu.
 
Pitali smo ga šta je osnovni motiv njegovih kompozicija koje kao kantautor stvara:
Osnovni motiv mojih pesama je ljubav. Tekstovi su pitki i neopterećujući, a muzika prijemčiva.
 
Banetov drugi veliki nastup je bio 2000.god. na festivalu "Beogradsko proleće", u Domu sindikata, sa kompozicijom "Kad poželim" uz pratnju velikog orkestra i hora Pozorišta na Terazijama pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića. Pored dobrih kritika tada dobija i komplimente Đorđa Marjanovića koji se slušajući njega prisetio sopstvenih početaka.
Usledili su festivali: Sunflower u Zrenjaninu 2005., Fezam u Šapcu 2011.,2014. i 2016.godine i Majsko leto u Beogradu 2018.godine.
Dobitnik je nagrade za najbolji tekst, III nagrade za kompoziciju, specijalnog priznanja za doprinos festivalu zabavne muzike u Šapcu, nagrade za negovanje pop zvuka. Sarađivao je sa poznatim aranžerima, Bratislavom Stamenkovićem, Duškom Martinovićem, Batom Zlatkovićem...
Početkom 2017.godine izlazi njegov retrospektivni CD " Zbog tebe postojim" u izdanju diskografske kuće "Diskos", na kojem se nalaze pesme nastale u periodu od 1998. do 2008. godine.
U septembru 2018. godine, po anketi gledalaca 63 lokalne i regionalne televizije, na čelu sa RTV Studio B, koje emituju emisiju "Pod sjajem zvezda", album " Zbog tebe postojim" proglašen je za najuspešniji album zabavne i pop muzike Srbije i regiona. To priznanje mu je uručeno na Beogradskom sajmu.
Svi ovi uspesi doprineli su da bude nominovan za najveću godišnju nagradu "Beogradski pobednik" ,kao otkriće godine u kategoriji zabavna i pop muzika, koja se tradicionalno već 15 godina dodeljuje najuspešnijim ličnostima iz javnog, kulturnog i privrednog života i koja mu je uručena na svečanoj ceremoniji 6.novembra 2018. godine u  beogradskom klubu Kazina na Terazijama. Među ostalim dobitnicima bili su muzičari Marko Kon i Ivana Jordan, glumac Branislav Lečić, voditelj Suzana Mančić, emisija "Žikina šarenica"...
 
Pitali smo Baneta koliko je teško uskladiti posao kojim se bavi i stvaranje muzike? Da li podjednako voli oba poziva?
 
Moj glavni poziv je pedagoški rad. Slobodno vreme je za muziku, ali ga je uvek malo. Pesma može da nastane u trenutku, to je stvar inspiracije. Jedini problem je što ne mogu zbog posla često da putujem i da se odazovem svim pozivima jer hteli mi da priznamo ili ne, Beograd je centar svih muzičkih zbivanja i teško je napraviti ozbiljniju karijeru ako niste tamo.
 
  Bane priprema 2 nove kompozicije, jedna je u potpunosti autorska, a druga je na muziku poznatog niškog kompozitora Baneta Radulovića u aranžmanu Marka Stojkovića. Obe će se premijerno izvesti na 2 letnja festivala i naći na novom albumu.
Komentari
1
Pošalji komentar
EUX fHc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: