Kopaonik biznis forum: Započeo registracijom i koktelom dobrodošlice

Izvor: Niški portal | 06-Mar-2017 | 11:38

Tradicionalni 24. Kopaonik biznis forum okupiće ove godine najveći broj učesnika do sada, više od 1000. Učešće su potvrdili predstavnici Vlade, NBS, domaćih i stranih privrednika iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede, farmaceutske industrije. Na forumu će biti prisutni i ambasadori, diplomate, predstavnici međunarodnih finansijskih investicija, ekonomski analitičari, teoretičari, međunarodni eksperti, kao i predstavnici akreditovanih medija.

   

   Foto: Dragan Djuricin, Aleksandar Vlahovic i Artur Turemka/Kopaonik biznis forum 2017.
             Represent Communications

U periodu od 7. do 9. marta, u hotelu Grand na Kopaoniku biće održano 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije.

Tema Foruma je „Program reformi za Srbiju: Šta se može naučiti iz prošlosti i rešenja za budućnost“.

„Ponosan sam što iz godine u godinu Forum postaje sve masovniji. Ove godine Forum će okupiti više od 1000 učesnika. Njihov zajednički zadatak je kritičko sagledavanje ekonomske politike Vlade u proteklih 12 meseci. Želimo da jasno istaknemo pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije u prethodnoj godini i istovremeno da ohrabrimo Vladu da mnogo čvrće i odlučnije u narednom periodu implementira mere strukturnih reformi. Danas imamo dobro postavljena makroekonomska sidra: budžetski deficit je gotovo pet puta manji u odnosu na 2014. godinu, eksterna pozicija Srbije se iz godine u godinu popravlja, kurs i inflacija su stabilni. U ovoj i narednim godinama osnovno pitanje jeste kako postići održivi rast, a da se pri tome sačuva makroekonomska stabilnost. S tim u vezi, važno je istaći da će na ovogodišnjem forumu, kao glavni govornici učestvovati i g.James Rauf, šef misije IMF za Srbiju, kao i gospođа Elen Goldstin, direktor WB za Zapadni Balkan“, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Izražavajući zadovoljstvo što je “Mastercard”, kao globalna tehnološka kompanija, glavni partner Foruma drugu godinu zaredom, Artur Turemka, generalni direktor kompanije za tržišta Balkana, komentarisao je potrebu za upotrebom tehnologija kako bi se pospešio snažniji rast.

 „Od prošlogodišnjeg foruma pokrenuto je nekoliko značajnih inicijativa, kao što su uvođenje elektronskih plaćanja u nekim servisima javne uprave i fiskalna lutrija. Ovi primeri upotrebe tehnologija predstavljaju značajne korake na putu ka izgradnji transparentnog i inkluzivnog sistema u zemlji. Kada gledamo u budućnost, ohrabruje to što nivo finansijske edukacije lokalnog stanovništva raste, jer naše novo istraživanje pokazuje da 69% građana shvata da povećanje obima elektronskih plaćanja i smanjenje gotovinskih uplata pomažu da se smanji nivo sive ekonomije, dok 80% razume da siva ekonomija smanjuje mogućnosti za ekonomski rast. Sada imamo okruženje u kojem postoji svest o putu koji srpsko tržište vodi ka razvoju u budućnosti i zato je važno da javno-privatna partnerstva doprinesu da se i u praksi krene tim putem“, rekao je Turemka.

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti:

7. mart – Inteligentne investicije kao nova agilnost Vlade pole fiskalne konsolidacije
8. mart – Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast
9. mart – Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika

Zaključci ovogodišnjeg Foruma biće  sumirani u dokumentu „Kopaonik koncezus 2017“. Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Srbije. Partner Foruma je kompanija Mastercard.

Program Kopaonik biznis foruma 2017. Možetet pogledati ovde.

 

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
5du 2jZ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: