Laka smenjivost direktora škola

Izvor: Politika i Niški portal | 17-Jan-2017 | 14:50

Za pet, šest dana biće završen nacrt izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji trenutno ne predviđa ograničenje broja mandata direktora škola, saznaje „Politika” u Ministarstvu prosvete. Rad direktora će se pratiti, a kako nam je obrazloženo, pošto je reč o funkciji koja je slična menadžerskoj, nema razloga da se ograničava mandat rukovodioca koji kvalitetno radi svoj posao.

Najavljeno je i da će paragrafima biti uspostavljen mehanizam „lake smenjivosti direktora od strane ministra prosvete, u slučaju kršenja zakona, koji do sada nije postojao”, saznaje „Politika”.

Pitamo se da li je to pravi potez?  A kako mi još to i razumemo, strukture Školskih odbora će biti promenjene. Povećaće se broj članova Školskog odbora članovima iz lokalne samouprave, ali zato će se Školski odbor umanjti za jednog nastavnika i jednog roditelja. Dakle ovakva struktura bi trebalo da prati rad direktora i škole i da predloži „eventualnu“ smenu direktora škole.

Kako mi to razumemo, u Školskom odboru će biti sada, po ovom predlogu zakona, više političke strukture nego ranije. Dakle, ta ista politika koja je postavila direktora će odlučivati i o njegovoj smeni s tim što će još manja prava imati nastavnici i roditelji.  Hmmm????? Da li mi to dobro razumemo???

Komentari
0
Pošalji komentar
OU3 kvD
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: