Ljubivoje Ršumović: Maternji, a ne srpski jezik

Izvor: Niški portal | 24-Feb-2017 | 17:29

Poznati srpski pesnik, Ljubivoje Ršumović bio je gost obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Narodnoj biblioteci u Nišu. On je učestvovao u književnom programu “ Likovi iz srpskog”, namenjenog najmlađima. Ovaj istaknuti književnik svoje knjige isključivo objavljuje na ćirilici što je bio i naš povod da ga upitamo o trenutnom stanju pismenosti i upotrebi srpskog jezika.

         

Da li ste jedan od najboljih promotera srpskog jezika?

   - Taman posla. Najbolji promoter srpskog jezika je sam jezik i ovaj čika ovde pored kojeg stojim, Vuk Karadžić. Ne smem zaboraviti i sve kolege pisce koji zahtevaju od svojih izdavača da njihove knjige budu štampane na ćirilici.

Kako zaštititi svoj jezik?

   - Mi smo ga zapostavili. Ono što je osnovno u svemu tome je da je to jedan osećaj i mi u osnovi nemamo nikakav odnos prema njemu. Deklarativno ga branimo, u stvari ništa ne preduzimamo da ga odbranimo. Ja čujem da postoje zakoni neki  koji zabranjuju upotrebu stranih reči i stranog pisma, međutim, to niko ne poštuje. Sve dok ne budemo pravna država dotle će i ćirilica kao i druge vrednosti naroda biti ugrožene. Sve dok država ne preduzme neke korake, čak bih rekao drakonske korake- da se zaštiti ćirilica, da se zaštite deca, da se zaštite žene...

Koliko je nasilje nad jezikom?

  - Upravo sam to i rekao. Treba kažnjavati zloupotrebu kuća, ulica, štampe, to je osnovno. Jer te zloupotrebe su atak na naš jezik.
Deca se ugledaju na starije. Poznato je da se deca najbolje vaspitavaju ličnim primerom, a kod nas je ispalo da se najmanje vaspitavaju.

Koliko je važno da deca od malih nogu uče i neguju izvorni srpski jezik?

 - Važno je i ne bih rekao da će neko drugačije reći iz više razloga. Prvi, da deca budu svesna da imaju svoj jezik. Kada im se u školi kaže strani jezik da znaju da je to Engleski, Francuski, Nemački…Drugi, važno je učiti strane jezike, ali učenje maternjeg jezika takođe treba zvati maternji, a ne srpski. Treće, svađe oko srpskog jezika podelile su narod, nanele više nevolja i nesuglasica nego išta drugo.

Kako ćirilicu i srpski jezik odbraniti od sve češće upotrebe tuđica i internet rečnika?

 - Onaj ko pristane da koristi internet mora da zna jezik interneta koji je takođe strani jezik dok ne pripitomimo internet i ne počnemo upotrebljavati srpski jezik i ćirilicu. Doćiće do toga. U Rusiji je internet na ćirilici, zašto ćirilica ne bi bila na internetu i u Srbiji?

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
nY3 MoL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: