Mak je poželjna biljka za uzgoj i u Srbiji će 2019. biti upisane u Registar sorti prve tri dozvoljene vrste

Izvor: NiškiPortal i eKapija | 12-Jul-2018 | 23:43

Registracija prve tri sorte maka u Srbiji 2019. godine - Prinosi i do 1.500 kg po hektaru, opijumska dejstva ograničavaju proizvodnju

Višestruka primena, otpornost na bolesti, kao i mogućnost gajenja u različitim agroekološkim uslovima, čine mak poželjnom biljkom za uzgoj. Proizvodnja je, kažu upućeni, isplativa, ali je uprkos tome u Srbiji slabo zastupljena. Razlog za to su njegova opijumska dejstva, zbog čega su i uzgoj i promet kontrolisani u mnogim zemljama, pa i našoj.Registar sorti poljoprivrednog bilja nema upisanu niti jednu sortu (sertifikovano seme) maka, "što znači da se u Republici Srbiji legalno ne može proizvoditi, stavljati u promet, niti se može uvoziti njegovo seme".

U postupku priznavanja se, dodaju, nalaze tri sorte, a njihovo upisivanje u Registar očekuje se naredne godine. 

 

Moguća je zarda i do 600.000 dinara bruto po hektaru

Mak se gaji za proizvodnju semena - uljani mak, ili za proizvodnju sirovog opijuma kao opijumski mak. Biljka ima dugu tradiciju u primeni, kako u ishrani tako i u medicini, koristi se za proizvodnju ulja i u kulinarstvu za spremanje različitih specijaliteta.

Međutim, upravo zbog opijumskog svojstva maka, njegova proizvodnja se kontroliše u mnogim zemljama, pa se dozvoljava samo proizvodnja sorti kod kojih je sadržaj sirovog opijuma vrlo nizak, te nije pogodan za komercijalnu proizvodnju narkotičnih sredstava. 

Mak ima visoku hranljivu i energetsku vrednost.Duga tradicija u primeni

Poreklom iz Male Azije, gde su ga Antički Grci gajili pre oko 3.000 godina radi ublažavanja bolova i protiv nesanice, mak se danas koristi kako za potrebe farmaceutske industrije, tako i za ishranu i dekoraciju. 

U pekarskoj i konditorskoj industriji koristi se celo ili samleveno zrno sorti tamnoplave do crne boje, koje se nazivaju uljanim sortama, dok su sorte belog semena opijumske. Hladnim presovanjem iz zrna se dobija jestivo ulje, a postupkom toplog ceđenja tehničko. 

Ulje maka ima primenu i u kozmetičkoj industriji za proizvodnju sredstava za higijenu, dok se u hemijskoj industriji koristi za proizvodnju preparata za lakiranje drveta, ali i kao dodatak za slikarske boje.Jovana Simeunović, eKapija

Komentari
0
Pošalji komentar
1BP 49L
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: