Međunarodni dan izbeglica: Zaštita dece treba da bude prioritet

Izvor: NiškiPortal | 19-Jun-2017 | 21:18

U Srbiji se trenutno nalazi 6.500 izbeglica, među kojima je oko 2.500 dece, od kojih su 1.200 maloletnici bez pratnje, podaci su kojima raspolažu organizacije "International Rescue Committee" i „Save the Children“.

  

Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica, SOS Dečija sela Srbija podsećaju da u ratnim okolnostima najviše pate i stradaju deca, kao i da su deca naugroženija i najranjivija kategorija izbeglica kojoj je potrebna najveća zaštita.

Na svom putu deca su izložena dodatnim rizicima, kao što su nasilje, teški uslovi putovanja, ograničen pristup osnovnim pravima.

Kao organizacija posvećena brizi o deci i u skladu sa sveobuhvatnim okvirom o zaštiti dece u migracijama, koji je nedavno objavila Evropska komisija, SOS Dečija sela Srbija podsećaju da deca moraju biti na prvom i najvažnijem mestu i da njihova zaštita mora biti prioritet svih nas.

Fondacija SOS Dečija sela Srbija je humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja, i jačanju snaga porodica i zajednica u brizi o svojoj deci i očuvanju njihove bezbednosti, kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece. U Srbiji smo prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Program podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Komentari
0
Pošalji komentar
wg0 DTk
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: