Meksička legenda kaže da je čokolada bila piće Bogova

Izvor: Niški portal | 27-Nov-2016 | 18:10

MEKSIČKA LEGENDA KAŽE DA JE ČOKOLADA BILA PIĆE BOGOVA

Čokolada se pravi od pažljivo biranih zrna kakaoa, masti, zaslađivača i drugih dodataka. Seme kakaoa je gorko, mora da fermentiše da bi dobilo potrebnu aromu. Nakon toga se zrno ljušti, suši i melje, toliko da se na kraju dobija kakao buter i kako prah. Crna čokolada se dobija od kakao butera i šećera, mlečna čokolada sadrži i mleko u prahu.
Crna čokolada se smatra najkvalitetnijom vrstom čokolade jer sadrži najveći procenat kakao zrna, najmanje 50%. Ostali sastojci su šećer, vanila, soja lecitin.
Prva asocijacija na kakao je, uglavnom, mirisan i ukusan napitak. Međutim, malo se zna da je kakao riznica minerala i da su za njegove blagodeti znali još narodi, Maja i Asteka.
 
       
 
Tako da...kad posegnete za čokoladom u toku dana, ne treba da vas grize savest, naročito ako se radi o čokoladi sa većim procentom kakaoa. Ona osim što pruža osećaj zadovoljstva, omogućava organizmu da dobije dobrobit od neophodnih minerala i antioksidanasa.
Crna čokolada deluje kao prirodni antidepresiv jer sadrži tirozin, a on pak povećava dopamin u organizmu, a on utiče na emocionalno blagostanje i stimuliše centre zadovoljstva u našem mozgu. Čokolada olakšava oslobađanje seratonina i opušta krvne sudove, a mi se osećamo srećno i imamo osećaj smanjenog stresa i anksioznosti.
Veruje se da crna čokolada može da snižava krvni pritisak, ali nije potvrđeno dobrim učinkom na duže vreme. Mežu stručnjacima preovladava mišljenje da bi za terapeutski učinak trebalo dnevno da se pojede 100g crne čokolade. Međutim, ona ima oko 500 kalorija i više od 30% masnoća, te se ne preporučuje tek tako, osim naravno u manjim dozama.
 
 
 
Smatra se da čokolada deluje i kao afrodizijak na muškarce, a ženama je dragocen “pomoćnik” u rešavanju mesečnih problema. Ni za ovo nema dovoljno dokaza, ali je sigurno da u njoj uživaju i ONI i ONE. Dok se polagano topi u ustima, i nestaje, stimuliše se čulo ukusa i ostvaruje vrhunski užitak. Ali, sve što prija, traži ponavljanje. Jedan komadić traži sledeći, jedna čokolada drugu...
Nego da se vratimo mi na čaroliju ukusa koji pruža čokolada. Topićemo je na pari, dodavaćemo joj orahe, bademe, prelivaćemo jabuke i praviti razne glazure od kojih nema boljih. Mirisaćemo na vanilu i uživati u gorko-slatkom ukusu crne čokolade, divićemo se lepoti mafina, čokoladnih, naravno, uživaćemo u musevima, pudinzima, keksovima i kolačićima, a tu će biti i svečanih torti, čokoladnih naravno, uz neku višnju ili ko zna šta ćemo sve čokoladirati...
 
 
       
 
 
U Parizu postoje ekskluzivni klubovi za degustaciju čokolade i vina. Za njih dvoje kažu da ne mogu jedno bez drugog. Od dobro izoštrenih čula, kada “dođete” među te ljubitelje kakaoa, možete očekivati najnovija dostignuća i kreacije velikih francuskih majstora čokolade. Proučava se boja, najpre, pa miris, struktura i ukus. Čokoladi nije za njih samo grešno zadovoljstvo, već poslastica za telo i dušu. Istraživaćemo kako oni to rade i pokušaćemo da napravimo. Niški portal će istraživati šta se sve može sa čokoladom. 
 
 
 
        
 
U PDF formatima možete pogledati sve što se kuvalo za vas i svakako možete praviti sopstvenu zbirku recepata koji su sortirani po grupama. Klikom na "OVDE" možete sa našeg web portala preuzeti sadržaj.
 
      
 
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
2ml dq4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: