Ministar Vulin: Vojska Srbije razvija sve svoje sposobnosti

Izvor: Niški portal | 11-Jul-2019 | 07:48

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, obišao je juče Četu za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa Centra za obuku logistike u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu.

Ministar Vulin, je nakon obilaska kapaciteta jedinice, istakao da Vojska Srbije razvija sve svoje sposobosti.

- Sve ono što smo u prošlosti umeli da radimo umemo i sada i podižemo to na viši nivo. Obuka pasa je od velike važnosti za Vojsku, ali ne samo za Vojsku. Ovi psi se obučavaju ne samo za čuvarsku službu, već i za borbene zadatke, kao i da pronalaze i neeksplodirana minska sredstva, da pronalaze one koji su stradali u elementarnoj nepogodi, a u stanju su da pronađu narkotike – naglasio je ministar Vulin dodajući da su tako obučeni psi u stanju da pomognu svima nama, ali i da država Srbija bolje funkcioniše.


 
Razvoj obuke pasa u Vojsci Srbije, istakao je ministar Vulin, ima veliki potencijal. Sa Generalštabom se razmatraju mogućnosti da se i taj centar unapredi da i drugi mogu da dolaze, da se intenzivno obučavaju i da dobijaju ne samo znanje, već i pse.
 
- Na Vojsci Srbije je da razvija sve svoje sposobnosti i da se uvek priprema da pomogne svakome kome je pomoć potrebna – zaključio je ministar Vulin.
 
Naglašavajući da je ljubav između psa i čoveka najvažniji preduslov za rad u toj jedinici, komandir Čete za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa major Zdenko Cvijetić istakao je da je četa, uz obuku vodiča, uzgoj i dresuru, zadužena i za zdravstveno zbrinjavanje pasa.

- Mislimo da četa ima kapacitete da se razvije u centar za obuku pasa i to bi bilo pozitivno i za sistem odbrane i za objedinjavanje sistema drugih institucija – naglasio je Cvijetić dodajući da četa ima dovoljan broj pasa i može da zadovolji potrebe naše vojske, a rase koje su zastupljene su Nemački ovčari, Belgijski ovčari, Šarplaninci i Labradori.
 
Tokom obilaska, ministar Vulin je sa saradnicima, nakon referisanja, obišao i spomen-sobu, veterinarsku ambulantu, smeštajni prostor za pse, a prisustvovao je i prikazu dela osposobljenosti vodiča pasa i pasa na vežbalištu.
 
Obilasku su prisustvovali i zamenik komandanta Komande za obuku general-major Jelesije Radivojević, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba general-major Želimir Glišović, komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i komandant Centra za obuku logistike pukovnik Dragan Ljubić.

Komentari
0
Pošalji komentar
LaH 4Hx
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: