NEISPRAVNI ERBEGOVI U "AVENSISU" I "KOROLI"! Tojota opet povlači više od 1,6 miliona vozila!

Izvor: informer.rs | 09-Nov-2018 | 12:10

Japanski auto-gigant je najpre objavio da povlači milion automobila, a zatim je usledio dodatni opoziv još 600.000 primeraka. Evropa je posebno pogođena sa čak 946.000 vozila.

Japanski automobilski gigant treći put u poslednji mesec dana povlači automobile sa tržišta. Ovog puta reč je o 1,6 miliona vozila koja imaju problem sa vazdušnim jastucima. Reč je o modelima "avensis" i "korola", a najviše problematičnih primeraka je u Evropi.

Tojota je najpre objavila da povlači milion automobila, a zatim je usledio dodatni opoziv još 600.000 primeraka. Evropa je posebno pogođena sa čak 946.000 vozila. Tojota je povukla u drugom talasu još 600 hiljada automobila od kojih 255.000 u Evropi. U tim vozilima moraju se postaviti novi sistemi za naduvavanje jastuka na strani suvozača.

- Sistem vazdušnih jastuka mora biti zamenjen - saopštili su iz kompanije i dodali:

- Može doći do internog kratkog spoja koji će oštetiti sistem. U nekim slučajevima može doći do deaktivacije vazdušnog jastuka i sistema koji omogućava pojasevima da se blokiraju u slučaju sudara. U drugim slučajevima, sistem se može nehotično aktivirati, što povećava izglede za povrede ili nesreće.

Pre samo tri nedelje japanski auto-gigant suočio se sa problemom zbog koga je povukao čak 2,4 miliona automobila s greškom. Reč je o veoma skupom kvaru na hibridnim vozilima zbog koga kola gube energiju, na modelima "prius" i "auris". U Japanu je prodato 1,25 miliona automobila s greškom, 830.000 vozila u Severnoj Americi i 290.000 u Evropi. Svi automobili koji imaju grešku proizvedeni su između 2008. i 2014. godine. U Srbiji je prodato 79 spornih vozila.

U septembru je povučeno milion vozila radi sigurnosti, odnosno zbog problema sa električnim žicama. Reč je o milion automobila na hibridni pogon, a između ostalih je bio sporan i popularni "prius", zbog opasnosti od požara.

Problem predstavlja oštećenje žice koja povezuje kontrolnu jedinicu hibridnog pogona. Ta žica, ako je izložena i dođe u kontakt sa poklopcem, može da izazove električni spoj i potencijalni požar. Pomenuta žica može da se pokida s vremenom usled vibracija tokom vožnje automobila.

Najveće masovno povlačenje Tojotinih vozila desilo se pre dve godine. Tada je povučeno ukupno 3,37 miliona vozila širom sveta zbog problema sa vazdušnim jastucima i sistemom upravljanja ispuštanjem isparenja goriva.

Komentari
0
Pošalji komentar
gXV 57w
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: