Na tone trave i smeća izvučeno iz Nišave i očišćeno sa Keja

Izvor: Niški portal | 08-Jul-2019 | 14:07

Ponedeljkom, a tokom leta i u drugim danima, svima koji vole svoj grad nimalo nije prijatno kada prošetaju i u ranim jutarnjim satima zateknu gomilu smeća na keju pored Nišave u samom centru grada. Tu su razbacane flaše, konzerve, papiri, kese.

Iz JKP “Medijana apeluju, pre svega na omladinu koja večeri provode na ovom omiljenom mestu, da za sobom ne ostavljaju ruglo od smeća, kako na keju, tako i u samoj reci.

“JKP “Mediana” Niš svakodnevno čisti kej reke Nišave na potezu od tvrđavskog mosta do hotela My Place. To je redovan deo posla kako bi taj prostor bio čist i uređen. Posebnu pažnju obraćamo na amfiteatar kod spomenika Šabanu Bajramoviću.

Svake subote i nedelje tu nas očekuje velika količina otpada jer kao što je poznato mladi se na ovom mestu okupljaju vikendom do kasno, pa često i do ranih jutarnjih sati, iako na amfiteatru i keju postoje posude za odlaganje otpada i kontejneri za reciklabilni otpad naši radnici svakog vikenda tu nalaze velike količine flaša, opušaka, papira prosipanog pića… što ruži sliku našeg grada naročito u jutarnjim stima dok naše ekipe ne pokupe sav taj otpadu” kažu u JKP Medijana.

U letnjim mesecima kada je vodostaj Nišave nizak nekultura dolazi do izražaja. To se, kako kažu u ovom javnom preduzeću, naročito vidi kod splava gde često „isplivaju“ plastične flaše i ostale vrste otpada.

“Kako mi nismo direktno nadležni za čišćenje korita reke Nišave, a opet je to deo grada gde često prolaze turisti i građani mi smo spremni da se uhvatim u koštac i sa takvim problemom i to radimo u saradnji sa raznim udruženjima građana kao što su „Sokak“ , Safari klub, izviđači…” kaže Saša Matić, iz JKP Medijana.

Ovoga vikenda, osim redovnog čišćenja JKP “Medijane”, na sređivanju tog prostora, kako nam je rekao Bata Vučković, gradski većnik i jedan od osnivača udruženja “Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule SOKAK” zajednički su radili ovo udruženje ali i i KIK-Boks klub “Čegar”,”Safari kluba”, izvidjači “Porečani-Jadran”,Eko klub “Srpski jug” i osoblje splava “Porto”

“Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule SOKAK” iniciralo je čišćenje Keja i Nišave. U ovoj zajedničkoj akciji čišćenja korita reke Nišave od tvrdjavskog mosta do mosta Mladostiučestvovali su KIK-Boks klub “Čegar”,”Safari klubo”,Izvidjači Porečani-Jadran”,Eko klub “Srpski jug” i osoblje splava “Porto”uz logističku podršku JKP “Mediane”,kaže Bata Vučković.

Gazilo se u reci i osim otpadnih kesa, limenki i slično, a petnaestak dobrovoljaca sakupilo je tone otpada na keju.

“Logistiku nam je pružila “JKP Medijana” koji su nam, osim tri radnika koji su radili sa nama, obezbedili kamion, rukavice”, dodaje Vučković.

Udruženje “Sokak” će, kako najavljuje Vučković, inicirati akciju sa Alpinističkim klubom na čišćenju zidina gradske Tvrđave.

Komentari
0
Pošalji komentar
fhV MsA
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: