Nezaposlenost u Srbiji 15,2 odsto

Izvor: Niški portal | 16-Nov-2016 | 16:23

Nezaposlenost u Srbiji u 2012. godini bila je na nivou 23,9 odsto, danas u poslednjem kvartalu nezaposlenost je svedena na 15,2 odsto, rekao je ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin.

- Cilj Vlade Republike Srbije da nezaposlenost bude na evropskom nivou oko 11 odsto. Od 1. januara do 31. oktobra sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno je 222.145 ljudi, što je povećanje od 6,7 odsto. Velika je potražnja za IT stručnjacima, mogu da kažem da još uvek ne zadovoljavamo potrebe tržišta, rekao je Vulin na otvaranju Sajma zapošljavanja koji je održan u Oficirskom domu, u okviru drugog Foruma naprednih tehnologija.

Tridesetak kompanija iz oblasti informacionih tehnologija i obrazovnih ustanova nudilo je posao.

- Na evidenciji NSZ-a skoro i da nemamo stručnjake iz informaciono-komunikacionih tehnologija. Potrebe tržišta su zaista velike, rekao je zamenik direktora NSZ-a Dragan Sikimić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da mladi ljudi imaju priliku da u direktnom kontaktu sa renomiranim firmama razgovaraju i možda već danas nađu posao.

- Ovo je samo jedan u nizu projekata koje Grad i Vlada Srbije preduzimaju radi smanjenja broja nezaposlenih.

Danas su u Oficirskom domu podeljene nagrade pojedincima, studentima i preduzetnicima za doprinos razvoju IKT sektora.

Komentari
0
Pošalji komentar
Hey 8yD
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: