Niš najzagađeniji grad u Srbiji. Količina nedozvoljenih čestica 223 μg, a dozvoljeno 50 μg

Izvor: rs.n1info.com | 18-Jan-2019 | 22:40
Niš najzagađeniji grad u Srbiji, četiri puta veće vrednosti od dozvoljenih

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Niš je trenutno grad sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji pošto je prosečna vrednost čestica i teških metala u vazduhu u tom gradu u protekla 24 časa iznosila čak 223 mikrograma.

Građani Niša od jutros putem društvenih mreža upozoravaju na veliko zagađenje vazduha i navode da se bez maske ne izlazi iz kuća.

Međutim, pulmolozi smatraju da maske koje mogu da se kupe u apotekama nemaju nikakvu zaštitu kada su u pitanju takozvane suspendovane čestice koje potiču od dima, čađi, prašine, soli, kiselina, metala i drugih zagađivača vazduha.

Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim.

Stanovnici Niša udišu vazduh koji je mnogo zagađeniji nego u Valjevu, u kome su čitave zime merene najveće koncentracije suspendovanih čestica u našoj zemlji.

U Valjevu koncentracija suspendovanih čestica i teških metala iznosi 142 mikrograma po kubnom metru, a u Kosjeriću koji je ovog jutra na trećem mestu po zagađenju izmereno je 98,2 mikrograma.

U svim drugim mestima izmerene su znatno niže vrednosti takozvanih PM10 čestica.

U Beogradu je je izmereno najviše 54,6 mikrograma, u Novom Sadu 25, Pančevu 65,3, Popovcu 50,1, a u Boru 19,3 mikrograma po metru kubnom.

Prema mišljenju pulmologa, takozvane "nano" maske mogu da obezbede delimičnu zaštitu i delimično spreče da mikronske čestice prodru u pluća.

Ekstremno zagađenje vazduha u Nišu ove zime stručnjaci objašnjavaju time što otprilike dve trećine domaćinstava za grejanje koristi ugalj i ogrevno drvo. 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
aTs VXu
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: