Nova avio linija otvara Nišu veći prozor u svet

Izvor: Niški portal | 07-Apr-2017 | 15:32

Od nedelje drugog aprila sa niškog aerodroma uspostvaljen je novi let na relaciji Niš- Cirih- Niš. Švajcarska avio kompanija Swiss International Air Lines iz Niša će leteti dva puta nedeljno- petkom i nedeljom. Putnike će prevoziti letelice marke Bombardier cs100 i Airbus 320 koji mogu da prime između 125 i 150 ljudi. Let traje dva sata.

     

Prethodne dve godine poslovanja, niški aerodrom povaćao je obim posla u putnom i robnom saobraćaju. U prvom tromesečju usluge aerodroma Konstantin Veliki koristilo je 31 hiljada ljudi. Sada će ta brojka biti veća, dolaskom švajcarskog avio prevoznika.

Broj noćenja koje su švajcarski turisti ostvarili u Srbiji se udvostručio. To je ujedno pokazatelj koliko se ugled Srbije menja u inostranstvu. Nova avio linija pomoćiće Jugoistočnoj Srbiji u dovođenju potencijalnih investitora iz Švajcarske jer ovom regionu treba još više trgovine, radnih mesta i investicija.

„ Avio linija Niš- Cirih-Niš predstavlja potvrdu naših dobrih biletarnih odnosa. Takođe, to je jedna nova mogućnost u poslovnom i turističkom smislu, ali i način da porodice Srba budu bliže svojim domovima. Ovaj novi let je 37. let koji spaja Srbiju sa Švajcarskom svake nedelje“, rekao je u Nišu  Filip Ge ambasador Švajcarske u Srbiji.

     

Nova letelica je nasavremenija u svojoj kategoriji, naročito na kraćim destinacijama. Avio linija Niš-Cirih- Niš omogućiće da velika srpska dijaspora bude bliža porodici, ali i da posluži putnicima da do drugih kontinenata i gradova u svetu stignu brže. Tako će Srbija biti povezana sa preko 100 destinacija u 43 zemlje, zajedno sa letom iz Niša, Lufthansa nedeljno ima preko 63 leta ka pet različitih destinacija u Švajcarskoj. 

„Ovo je veliki dan za Lufthansu jer osim nove avio linije, mi uvodimo i novu letelicu u okviru naše flote. To je bombardier CS100 koji je kompanija Swiss razvila sa kompanijom Bombardier iz Kanade i veoma smo ponosni na taj avion. U okviru flote imamo sedam ovakvih aviona, a za dve godine imaćemo još 23“, kazao je Piter Pulen direktor Lufthanze group.

„Sa flotom od preko 90 aviona, Švajcarsku povezujemo sa 43 zemlje na više od 100 destinacija širom sveta. Nova letelica nudi veći prostor za ručni prtljag, sedi se na ergonomskim sedištima iz automobilske industrije čime se dobija na veličini kod nogu putnika. Zahvaljujući modernim motorima, C serija je veoma tiha letelica i poznat kao „jet“ koji šapuće, koristi mnaje goriva ćime se smanajuje i emisija štetnih gasova za čak 25 %“, istakao je Stefan Vasić portparol Swiss Air-a.

„Bio sam jedan od prvih kapetana na ovom avionu i letim od prošle godine na C seriji. Letelica je prelepa sa mnogo dobrom tehnologijom za nas pilote i uživam dok ga vozim. Svi eltovi za mene su posebni jer mi je žena iz vaše zemlje, iz Obrenovca i smatram se pola Srbinom“, rekao je glavni pilot aviona Benjamin Hug.

     

Iz Niša se može leteti ka devet destinacija u Evropi. Let ka Cirihu je deseta i održavaće se tokom letnjeg režima letenja, do 31. oktobra. Sa niškog aerodroma već saobraćaju dva najveća niskotarifna avio-prevoznika Wizz Air-a i Ryaniar-a.

Autor: Vladana Simić

 

Komentari
0
Pošalji komentar
FD4 DVW
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: