Održan uspon na planinu Pasjaču

Izvor: Niški portal | 11-Jun-2019 | 10:17

U organizaciji Planinarsko-skijaškog društva “Pasjača-Žitorađa” iz Žitorađa, u nedelju 9.juna 2019.godine održana je planinarska akcija na planini Pasjači. Stotinak planinarki i planinara iz Niša, Žitorađe i sela Rečica, uspešno je savladalo stazu od sela Rečica i manastira Svetog Nikole, do Pasjačkog visa (971 m), najvišeg vrha Pasjače, i nazad do Rečice.

Domaćini su se potrudili da pokažu izuzetno gostoprimstvo, a trasiranjem staza učinili su da niska i pitoma planina Pasjače postane privlačna svim ljubiteljima uzbudljivih aktivnosti u prirodi. Trasa, nimalo laka, nimalo naivna, dužine 26 kilometara, sadrži puno elemenata koj prijaju i onim planinarima koji preferiraju znatno više planine. Na trasi ima i veoma strmih uspona, i nešto blažih, a ima i deonica gde se silazi sa određene tačke, pa se ponovo vrši uspon kako bi se dostigla ranija visina. Sve vreme, trasa ka vrhu vodi uz obale Rečičke reke. Praktično, postoje dve staze na ovom potezu, staza 1, koja je trasirana 2018.godine, i staza 2, koja je trasirana ovog proleća. Upravo je staza broj 2 prava adrenalinska staza, koja planinare više puta prevodi sa jedne na drugu obalu Rečičke reke, a usput se obilaze i dva vodopada, od kojih je jedan kaskadnog tipa.

Vredni članovi Planinarsko-skijaškog društva “Pasjača-Žitorađa”, potrudili su se da staze budu odlično uređene i obeležene. Na strmim deonicama udubljene su stepenice, postavljeni su rukohvati i drvene ograde, podignuto je i desetak drvenih mostića preko Rečičke reke. Ipak, najveći poduhvat Planinarsko-skijaškog društva “Pasjača-Žitorađa” je izgradnja planinske kuće, brvnare, na litici i vidikovcu Šuplji kamen, u srcu planine Pasjače. Ovaj objekat dodatno će se urediti, odradiće se izolacija, dopremiće se i petnaestak ležaja, te će u skorijoj budućnosti brvnara postati pravi planinarski dom. Poznato je da u Srbiji nema mnogo planinarskih domova, i ova aktivnost sadašnje potave Planinarsko-skijaškog društva “Pasjača-Žitorađa” ojačaće planinarstvo na jugu Srbije za mnoge generacije koje će doći i prolaziti ovim stazama.

Komentari
0
Pošalji komentar
1iu MeC
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: