Ogledalce, ogledalce moje, najlepše na svetu koje je?

Izvor: Niški portal | 08-Apr-2017 | 15:35

Sanja Ribić Milivojević rođena je Tuzlanka koja živi u blizini Sremske Mitrovice, selu Laćarak. Svojim vrednim rukama pravi predivna ogledala koja su spoj korisnosti i umetnosti. Više od 20 godina, bavi se ovim hobijem koji je pretvorila u profesiju i umetnost. Njene izložbe su sve posećenije, a njen rad i trud sve prepoznatljiviji. To su kvaliteti koju Sanju odvajaju od drugih stvaralaca, a dovoljno dobri da se o njoj piše.

  

Niški portal: Kada ste počeli da se bavite dizajnom ogledala?

Sanja Ribić Milivojević: “Rođena sam u Tuzli .Tuzla, grad soli i uglja, je moje djetinjstvo i moja mladost. Burne devedesete oterale su me iz rodnog mesta, i poslale u Srbiju, a zatim i Njemačku gde upoznajem svog supruga. Okolnosti su nas naterale da se vratimo u Srbiju. Uloga majke Selene i Budimira, i uloga supruge pored muža kojeg obožavam, su ispunili dobar dio mog srca, ali uloga domaćice vremenom me je činila neraspoloženom. Prije braka sam u svakom momentu znala ko sa sam i koliko vrijedim, ali sam se kao i mnoge druge žene, predala potpuno porodici i zaboravila svoje snove. To ni u jednom trenutku nije bila moja odluka, to se jednostavno desilo i kako su djeca odrasla i krenula svojim putem, ja sam ostala sama sa svojim mislima.

Osjetila sam se bespotrebnom, a znala sam da toliko toga imam još da dam. Odlučila sam da unesem promjenu u svoj život i osjećaj je bio izvanredan. Ljubav prema kamenu nosim u sebi od rane mladosti. Kao dijete su me fascinirali komadi kamene soli, koje ne znam da neko od Tuzlaka, nije imao u svojoj kući, pa do izloženih eksponata ruda na RGF-u, koji kao da su prkosili svojom prirodnom ljepotom iz ormara cjelom dužinom hodnika. Odlascima na Jadransko more, ta ljubav se širila i na šarolikost morskog dna, kamene oblutke, raznih oblika i boja, pa do školjki i kućica morskih ježeva”.

    

Niški portal: Otkud baš ogledala i kako je vaša okolina, a kasnije i vaše mušterije, reagovale na vaš poso, ljubav, hobi...?

Sanja Ribić Milivojević: “Moja romansa sa pravljenjem ručno rađenih ramova za ogledala, samim tim nije duga, ali je veoma burna. Zavoljeli smo se ti moji ramovi i ja, tako da mislim da se više nećemo rastajati. Prvo ogledalo, koje napravih, sam slikala i objavila fotku na Facebook-u. Javilo se mojih prijatelja u velikom broju, oduševljenih onim što su vidjeli. Dadoše mi nesebičnu podršku, izraziše želju da i oni u svom domu imaju takav detalj, što je meni bilo dodatno ohrabrenje, tj. vjetar u leđa. Tako da već sad, na godišnjicu mog dizajnerskog rada, mojih ogledala ima u raznim djelovima svijeta.

Materijal za moja ogledala se nalazi svuda oko mene. Potrebno ga je samo prepoznati, sagnuti se i uzeti. Obronci Fruške Gore su nadomak moje kuće, tako da često provodimo vrijeme u šetnji, a ljepoti njenog kamenja je teško odoljeti.

Kako su to krupniji komadi, kada ih složim i polijepim, ta ogledala mi izgledaju nekako jaka, kao stvorena za muškarce, pa ih ja tako i zovem – Muška ogledala od fruškogorskog kamena i Ženska ogledala od kamenčića i školjki”.

Niški portal: Imate li podatak koliko ste komada do sada izradili?

Sanja Ribić Milivojević: “Ja svoja ogledala izrađujem polako i strpljivo. Vrijeme izrade zavisi od inspiracije, oblika i veličine ogledala, a bogami i od raspoloženja. Moja ljubav prema umjetnosti, moje misli, osjećanja nalaze se u svakom mom ogledalu. Svako ogledalo je jedinstveno, ručno urađeno. Samim tim da bi ogledalo zračilo u punoj svojoj ljepoti i ja moram biti dobro raspoložena dok ga pravim. Svaki kamenčić, jež ili školjka su unikatni. Svaki tren u životu i osjećanje su unikati, pa tako i svako moje ogledalo. Sve i da želim, ne bih mogla da napravim dva ista.

U izradi ogledala prijateljima koristim i riječne kamenčiće i škojke. Želeći da imaju nešto sa naših prostora tu svoju želju ispunjavaju ogledalom u koje je ugrađeno nešto njihovo, neki kamenčić iz naše domovine, kamen iz rodnog im kraja. Moji prijatelji su me ohrabrili da je to što radim prava stvar i hvala svim mojim prijateljima po bijelom svijetu, koji su prepoznali vrednost i neobičnost u mojim ogledalima. Osim mojih prijatelja, moj rad su vidjeli i ljudi  u medijima, prepoznali da on ima vrijednost, tako da su moja ogledala zavidno medijski ispraćena.”

     

Niški portal: Da li ste svoje komade već negde izlagali i gde?

Sanja Ribić Milivojević: „Moja prva samostalna izložba bila je 2015.god. u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici, zatim su usledile izložbe po cijeloj Srbiji i regionu, a magija Srećnih ogledala proširila se i izvan granica. Priliku da se ogledaju u mojim ogledalima  imali su i Bečlije u Palati Palffi. Iskreno se nadam da ću i svojim tuzlacima uskoro predstaviti svoj rad.

Umjetnost mi je otvorila dušu i dozvolila da iz nje izađe ono najljepše, ljudsko, a kao odgovor na to, dobila sam najljepše ljudske osmjehe koje gledam na izložbama Srećnih ogledala.“

Niški portal: Posao kojim se vi bavite je vrlo redak, da li je to u ovo vreme otežavajuća okolnost ili prednost? 

Sanja Ribić Milivojević: “Ogledalo je inače simbol istine, mašte, stvaralaštva, veze sa podsviješću. Po tumačima snova sanjati ogledalo znači potrebu za suočavanje sa sobom, a u mnogim kulturama ogledalima se pripisuju magična svojstva, pa ih čak smatraju i moćnim sredstvima za koncentraciju energije. Savremeni čovjek rijetko misli o moći ogledala, a meni je data moć da se još jednom ostvarim, sad kao dizajner ogledala od kamena.”

Niški portal: Vaša poruka svima koji žele da se bave umetnošću?

Sanja Ribić Milivojević: “Jako volim ovo što radim i osjećam se odlično. Bilo bi lijepo kada bi sve žene, kada i ako dođu u fazu nezadovoljstva sobom i životom koji žive, bacile tablete za smirenje, prestale da krive druge za svoje nezadovoljstvo, i zavirile duboko u sebe, otkopale one snove i kreativnost, koju su godinama zatrpavale tako što su ispunjavala želje ljudima oko sebe, našle ponove sebe, pogledale se u Srećno ogledalo i rekle: JA JOŠ MOGU, JA JOŠ VREDIM!, i krenule u akciju”.

Sanja uveliko traži prostor u Nišu u kojem bi smestila sve svoje umetničke radove, tako da ćemo uskoro imati prilike da vidimo, ali I nabavimo ručno izrađena unikatna ogledala made by Sanja Ribić Milivojević.

       

 

Itervju za Niški portal uradila
Vladana Simić, novinar
Komentari
0
Pošalji komentar
dur 3fc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: