POSKUPLJUJE PUTARINA! Novi cenovnik važi od kraja jula

Izvor: Tanjug | 11-Jul-2019 | 18:14

Izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojima se cena putarine povećava za 12 odsto, objavljene su u Službenom glasniku.

Izmenjeni Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara stupiće na snagu 16. jula, ali to ne znači da će automatski tog datuma poskupeti putarina, rečeno je Tanjugu u Putevima Srbije.

Izmene tog zakona omogućavaju Putevima Srbije da predlože novi cenovnik svom Nadzornom odboru, koji ga zatim predlaže Vladi Srbije za usvajanje. I tek nakon odluke vlade i osmog dana od objave u Službenom glasniku počeće da se primenjuju nove cene, odnosno od kraja jula, kako objašnjavaju u Putevima Srbije.

Iznosi putarina u Srbiji će biti povećani za oko 12 odsto, pošto će tačne cene za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura.

Putarina od Subotice do Preševa za automobil iznosi 1.900 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto bila bi 2.128 dinara.

Od Beograda do Preševa se sada plaća 1.340 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto iznosila bi 1.501 dinar.

Za deonicu Beograd - Niš sada treba izdvojiti 800 dinara, a nakon poskupljena bi to iznosilo 896 dinara, a putarinu od Beograda do Subotice stajaće 627 dinara.

Putarina od Beograda do Novog Sada koštaće 235 dinara umesto dosadašnjih 210. Od Beogada do Šida cena iznosi 370 dinara, dok bi nakon poskupljenja trebalo izdvojiti 415 dinara. Na autoputu Ljig - Preljina, gde je sada putarina 140 dinara, bila bi 157 dinara.

Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva. 

Putarina je poslednji put u Srbiji poskupela 7. januara 2017. godine za 10 odsto.

Komentari
0
Pošalji komentar
Q68 HvS
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: