Pametna kutija javlja kada je vreme za lek

Izvor: elfak.ni.ac.rs | 02-Oct-2019 | 09:50

Zarad pomoći starijima i ljudima koji o njima brinu, studenti Elektronskog fakulteta u Nišu osmislili su “pametnu kutiju za lekove“ koja vodi računa o tome kada tačno i koje lekove osoba treba da popije, šaljući zvučne i vizuelne signale. Čitav proces je moguće pratiti uz pomoć mobilne i veb aplikacije.

elfak.ni.ac.rs

Studenti Elektronskog fakulteta i članovi studentske organizacije SICEF (Studentski inovacioni centar Elektronskog fakulteta) Nenad Đorđević, Marko Ilić, Dušan Kovačević, Stefan Đokić, Milan Ivković i Vojislav Dimitrijević osmislili su sistem i nazvali ga "Take Care", sa glavnom idejom da se pomogne starijim i dementnim osobama.

Pošto je ovo i dalje „pilot“ faza, pokušaćemo da iz prve ruke saznamo kakvi su dalji planovi?

„Nakon završetka SIA (Social Impact Award) takmičenja planiramo da nastavimo dalje usavršavanje kutije za lekove, kao i testiranje prototipa. Takođe, u planu je iznajmljivanje prostora za dalji razvoj kutije i ostalih proizvoda“, ističe jedan od članova tima, Marko Ilić.

Još uvek radite određena istraživanja, da li vam u tome može pomoći bilo ko i ako je moguće kako se to može uraditi? Uputite nas?

„Trenutno istraživanje za kutiju za lekove je završeno i dobili smo pozitivne reakcije ispitanika, kao i savete onih koji čuvaju te starije osobe. Uz to, posetili smo i dva gerontološka centra i tamo se detaljnije raspitali o životu starijih osoba, kao i potrebama medicinskih radnika za kvalitetnije obavljanje posla“ kaže Nenad Đorđević.

Hajde da sada kažemo još jednu važnu stvar. Ova vaša ideja ušla je u 10 najboljih ideja na SIA (Social Impact Award) takmičenju, na kome učestvuje ekipa niških studenata Elektronike "Take Care". Do kada je takmičenje i šta nakon toga?

„U toku je glasanje zajednice do 2. oktobra, nakon čega sledi finale SIA takmičenja 3. oktobra u Beogradu u konkurenciji sa još 9 timova. Prva tri mesta osvajaju novčanu nagradu za podstrek daljeg razvoja biznisa. Ukoliko osvojimo nagradu, planiramo da taj novac iskoristimo za dalji razvoj ideje“, kaže Dušan Kovačević.

Jedan od kriterijuma koji će odrediti najbolje tri ideje je i glasanje koje traje do 3. oktobra.

Članovi tima i studenti našeg fakulteta ističu da svi oni kojima se dopada njihova ideja, mogu glasati na: http://skr.rs/hK4

Kakvi su dalji planovi? Šta sledi nakon „pametne kutije“, deluje tako, a i iskreno se nadamo da ovde nećete stati?

"Nakon pametne kutije planiramo da krenemo sa razvojem „pametne narukvice“ koja će biti kompatibilna sa kutijom i moći će da obaveštava korisnika kada je vreme da se popije lek umesto kutije“, otkriva nam Nenad.

Možete li nam bliže opisati „pametne narukvice“, „pametnu utičnicu“ i na kraju kako smo načuli sve ovo dovodi nas do „pametne kuće“?

„Svi ovi uređaji činiće zajedno sistem pametnih uređaja kojima želimo da olakšamo život svima uz pomoć najnovijih tehnologija, a uz to da budu pristupačne“, zaključuje Dušan.

Nama ostaje da verujemo ovim ljudima, koji su pokazali kako nauka može biti primenljiva na konkretnim, ljudskim primerima. Nadamo se da će studenti našeg fakulteta nastaviti sa svojim radovima, a mi ćemo uvek biti tu da ih podržimo.

Komentari
0
Pošalji komentar
aWl 9YQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: