Pitali smo: Novosadski studio Salt & Water

Izvor: Niski portal | 02-Feb-2017 | 00:50
Pisali smo na temu modularnih transportnih kuća link ,
Iz ugla arhitekte: modularna transportan kuća; Iz ugla ekonomiste: biznis u razvoju.
Pominjali smo da su se neki studiji za projektovanje u nasoj zemlji bavili ovom temom na sličan način.
U vezi sa tim vam predstavljamo jedan takav studio iz Novog Sada.
 
 
Novosadski studio Salt & Water specijalizovan je za dizajn različitih vrsta enetrijera, poput enterijera jahti i aviona, te komercijalnu i rezidencijalnu arhitekturu.
U avgustu 2016. studio je proslavio pet godina postojanja, a tokom tog perioda ovom studiju su uručene čak četiri nagrade za preduzetništvo u Srbiji i regionu.
Salt & Water je u ovom periodu osvojio i nekoliko prestižnih internacionalnih nagrada za arhitekturu i dizajn, među kojima se ističe prestižna "Millennium Yacht Design Award (MYDA 2015)" za projekat katamaran apartmana za unutrašnje vode.
 
Napravili smo intervju sa njima:

1. Predstavite nam projekat i osnovnu zamisao. Da li je projekat rađen specijalno za nekog klijenta ili je u pitanju ideja koju treba tek prodati?

Do razvoja ove ideje je došlo donekle prirodno. Pre izvesnog vremena moj studio je razvio koncept plutajućeg hotela sa katamaranima, apartmanima predviđenim za vožnju po jezerama i rekama. Ovaj projekat nam je doneo i važnu internacionalnu nagradu (“Millennium Yacht Design Award 2015”), pa je to sa sobom povuklo i određenu dozu popularnosti. Ubrzo potom počeli su da nam pristižu zahtevi za individualne katamarane apartmane koje bi klijenti koristili u privatne svrhe, sami ih transportovali i navigirali na željenim lokacijama. Slušajući želje klijenata, odlučili smo da razvijemo sličan projekat koji bi mogao da se koristi u kontinentalnim delovima zemlje. Tako je došlo do razvoja koncepta prenosive i rasklopive kuće za nesmetan boravak u prirodi.

2. Koja je opravdanost ideje pri projektovanju ovog objekta? Koje su ciljne grupe planirane kao korisnici?

Baš kao i sa projektom katamarana, i sa ovom kućom smo hteli da zainteresovanim korisnicima pružimo mogućnost neometanog odmora u prirodnom okruženju. Budući da se radi o objektu malih dimenzija, moglo bi se reći da našu ciljnu grupu predstavljaju svi oni koji žele da većinu vremena provode na otvorenom, dok ovih dvadeset kvadrata predstavljaju dodatni luksuz. Takođe, veoma smo ponosni na činjenicu da se velika većina potencijalnih klijenata za ovaj projekat zainteresovala i zbog toga što je ekološki. Jedna od zanimljivosti je i to da nam se javlja dosta stranih klijenata koji ovaj projekat vide kao rešenje za prostor koji im nedostaje, pogotovo u slučajevima kada više generacija žive zajedno na istoj parceli. Dakle, ova kuća bi mogla da se iskoristi i kao dodatni objekat za deo porodice koji bi voleo da dobije svoj mir i odvojeni prostor.

  

3. Da li imate konkretnu ponudu u vezi sa eventualnom cenom izgradnje same kućice?

Nadamo se da ćemo ovog proleća imati konkretnu ponudu. Za to nam je, pre svega, potrebno da nađemo kvalitetne izvođace koji su u stanju da sve perfektno izvedu po našim planovima. Naša ideja je  da kućice budu proizvedene u Srbiji, po svetskim standardima.

4. Da li se objekat može relativno lako transportovati? Koje bi bile dimenzije "spakovane", sklopljene kućice? Kako je zamišljeno da se transportuje I koje su mogućnosti za to?

Površina kuće je manja od 20 kvadratnih metara koji uključuju salon sa kuhinjom i dnevnim boravkom, malo kupatilo, deo za spavanje na galeriji, garderober, ostavu i veliku terasu. Rasklopljena, kuća pruža mnogo dodatnih mogućnosti, jer dobija i veliku otvorenu terasu. Kuća je predviđena da se koristi na jednoj lokaciji duže vreme. U slučaju da lokacija prestane da bude aktuelna, ona može da se prenese na drugo mesto, ali nije predviđena za kontinuirano prenošenje sa lokacije na lokaciju. Kuća se sklapa tako što se njena terasa podiže pod uglom od devedeset stepeni. Tako sklopljena kuća postaje asimetrična i bezbezdna od svih spoljašnjih uticaja, bilo da su u pitanju vremenske nepogode ili ljudski faktor. Tokom leta, kuća stalno može da bude rasklopljena. Predviđeno je da kuća bude napravljena od lakih materijala, tako da može lako da se zatvara (i otvara) na licu mesta.

  

5. Da li je objekat zamišljen kao tzv. popularna kamp-prikolica pa je moguće ove zime sa njom biti na Zlatiboru, a leti otići na more?

Ne, ovo nije kamp kućica. Predlažem jednu za Zlatibor i jednu za more.

6. Da li zahteva idealno ravnu podlogu za montiranje? Verovatno da. Kako to rešavati? Šta preporučujete?

Podloga treba da bude ravna. Imamo nekoliko opcija za montiranje, i verujem da će cena i jednostavnost presuditi tome koja će biti finalna.

7. Da li ima kuća predvđene rezervoare za vodu, agregat za struju...?

Ovaj dizajn podrazumeva i postojanje male ostava do koje se dolazi sa spoljne strane. U ovom prostoru korisnici mogu da drže nameštaj sa terase i sve što im je potrebno za rad u bašti. Korisnici će kućicu moći da povežu sa instalacijama za vodu i struju, kako bi mogli da uživaju u svim njenim pogodnostima. Ukoliko su nekim klijentima instalacije nedostupne, postojaće opcija ugradnje solarnih panela i hemijskog toaleta, baš kao u kamp prikolicama.

Srdačno Vam se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu

Jelena Đorđević

Komentari
0
Pošalji komentar
2hy SxB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: