Počele pripreme za Božić – Po prvi put u Nišu Božićno seoce

Izvor: Niški portal | 04-Jan-2019 | 13:23

Nova godina tek što je proslavljena a još jedna proslava za Nišlije, posebno za najmlađe sugrađane, se uveliko priprema. Kako su najavili u Gradskoj opštini Medijana po prvi put ove godine u Nišu će od najvećeg hrišćanskog praznika Božića pa do Pravoslavne Nove godine biti postavljeno Božićno seoce. Ono će biti locirano preko puta Sabornog hrama u parku ( u produžetku Prijezdine ulice).

Kako kaže Nebojša Kocić Božićno seoce će biti plod zajedničkog rada opštine Medijana, Eparhije Niške, Parking servisa i Turističke organizacije Niš.

"Odlučili smo da na neobičan način iznenadimo najmlađe stanovnike naše opštine, ali i celog grada. Već su počele pripreme za ukrašavanje Božićnog seoceta koja će se nalaziti preko puta Saborne crkve, a celu ideju realizujemo sa sveštnicima ovog pravoslavnog hrama. Projektom je predviđeno ukrašavanje Prijezdine ulice, a u realizaciju projekta je uključen i Saborni hram. Naša je ideja da na ovaj način stvorimo Božićnu atmosferu i idilu gde će naši sugrađani i deca da osete Božićni duh. Najlepši ukrasi namenjeni deci nalaziće se u parku preko puta Saborne crkve, dok će se u ulici pored hrama nalaziti male kućice za prodaju lisiderskih srca i čestitki, a sve će pratiti božićna i duhovna muzika. I ovog puta deca će se sresti sa Deda Mrazom", kaže predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić koji dodaje da deca na ovaj način usvajaju duhovne vrednosti koje su jako važne u životu.

Danas su nam u opštini Medijana potvrdili da će kućice koje su u vreme novogodišnjih praznika bile u “Ulici otvorenog srca” biti montirane u Parku preko puta Sabornog hrama 8. anuara, u prepodnevnim satima. Otvaranje će biti nakon Božićnog koncerta koji se tradicionalno održava u Svetosavskom domu sa početkom u 19 sati i u organizaciji je Niške eparhije.

Četiri kućice će do tada već biti popunjene predviđenim sadržajem i ozvučenje. Prijezdina ulica je već ukrašena, a prvi put ove godine je novogodišnjim ukrasima okićeno drveće na Trgu 14. oktobar.

Nakon toga, kako kaže Nebojša Kocić u januaru Gradska opština Medijana u saradnji sa Eparhijom niškom organizuje plivanje za Časni krsti i lomljenje česnice koja će ove godine biti 100 kilograma teška i imaće dva metra u prečniku, a potom i doček Pravoslavne nove godine u parku Sveti Sava.

Komentari
0
Pošalji komentar
C2M Qun
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: