Počeli dani italijanske kulture u Nišu

Izvor: Niški portal | 21-Apr-2017 | 12:01

Mladi ambasadori u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, bioskopom Kupina i Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla” organizizovali su promociju italijanske kulture u Nišu koja je počela 20. aprila i trajaće do 1. maja. Za sve one koji žele da se upoznaju sa italijanskom kulturom, muzikom, filmovima, istorijom i kulturnim nasleđem ove mediteranske zemlje, dašak Italije ovog proleća u Niš.

 

    

 

Program je počeo otvaranjem izložbe fotografija „Korisne beskorisne slike“ Kristijana Mantuana, 20. aprila od 17h u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“. Izložbu je otvorio direktor Italijanskog instituta za kulturu Davide Skalmani. Izložba "Korisne beskorisne slike" nastala je kao plod bunta protiv društvenih mreža, koje transformišu fotografiju na beskoristan, jednostavan i predvidiv način. Time je stvorena originalna serija radova "beskorisnih slika", povezanih među sobom preciznom estetikom, koja budi napetost kroz intimni i lični način čitanja.

    

  Foto: Mladi ambasadori/Bioskop Kupina

Kristijan Mantuano je otpočeo svoju fotografsku karijeru raznim uličnim reportažama s ciljem da istakne odnos između čoveka i javnog prostora, između teritorije i hronike.

Izložba će biti otvorena svakog dana do 1. maja i ulaz je besplatan.

 

    

  Foto: Mladi ambasadori/Bioskop Kupina

 

U bioskopu Kupina održano je predavanje direktora Italijanskog instituta za kulturu Davidea Skalmanija o Italijanskoj kulturi, kulturnoj baštini, istorijskom nasleđu, turističkim atrakcijama i kinematografiji.

Počeo je i ciklus italijanskih komedija u bioskopu Kupina filmom „Opusti se!“, koji prati priču melanholičnog profesora kome se život potpuno preokrene kada sazna da mu je buntovni tinejdžer zapravo sin.

Ciklus će trajati do 24. aprila i svakog dana moći ćete da se pogleda po jedan italijanski film: „To je učinio sin“, „Pingvinov film“, „Neustrašiv“ i „Šta ću ja ovde“. Više o filmovima možete videti ovde

Za kraj je ostavljen specijalni doživljaj i uživanje u muzici Matije Zanate, 27. aprila, od 20h, u bioskopu Kupina.

Posetioci će imati priliku da čuju različite muzičke i kulturološke stilove: sa jedne strane italijanskog pevača koji peva na srpskom jeziku i sa druge strane način pevanja „zemlje renesanse“ prožet balkanskim muzičkim ukusima i bojama.

Matija Zanata je profesionalni pevač čiji repertoar obuhvata tradicionalnu italijansku, pop muziku (Bocelli, Dalla, De Andrè, Modugno, Ranieri, Albano...) kao i Napolitanski repertoar (O sole mio, Santa Lucia, O’ Surdato ‘nnamurato, Core ‘ngrato, Malafemmena, Funiculì Funiculà...) Ulaznice za koncert se mogu kupiti na biletarnici bioskopa Kupina po ceni od 300 dinara.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
K7I s3y
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: