Posna baklava sa suvim grožđem

Izvor: NIški portal | 05-Jan-2011 | 19:37

Potrebno je:

 
1/2 kg tankih kora,
1/2 kg šećera,
sok od pola limuna,
400-500 g mlevenih oraha,
200 gr suvog grožđa,
1/2 l ulja,može i manje-šolja ulja
1 kesica crnog čaja
 
 
•Jedna kašika šećera se proprži na vatri da se karamelizuje. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šećera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
 
•U nauljanu tepsiju stavljati redom, kore, najpre dve pa nauljiti ih, onda fil, orasi i suvo grožđe. I tako redom. Zadnje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom da se ne bi sakupile.
 
•Pitu iseći na željene kocke, ali ne seći do dna tepsije i zaliti sa malo ulja svaki rez. Peći u već zagrejanoj pećnici na 150 stepeni oko 30-40 min. Kora će dobiti rumeno-braon izgled. Nakon vađenja iz rerne, preliti onim prelivom koji treba da bude hladan. Znate ono, jedno vruće, jedno hladno.
 
•Pokriti nečim, folijom, dok se ne ohladi.
 
Detalje pripreme u PDF formatu možete preuzeti OVDE. 
Komentari
0
Pošalji komentar
ovJ jsX
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: