Prevaranti – „službenici“ Vlade Srbije uhapšeni u Nišu

Izvor: H.P. | 26-Apr-2016 | 11:25

Tročlana organizovana grupa prevaranata – dvojica iz Opova kod Novog Sada i jedan Beograđanin, otkrivena je u Nišu posle više izvršenih krivičnih dela prevare i protivzakonitog pribavljanja imovinske koristi.
Dve osobe su uhapšene i pritvorene, a protiv jedne je podneta krivična prijava, saopštila je zvanično Informativna služba Policijske uprave Niš.

foto:banjaluka.net
Kako se navodi u saopštenju niške policije slobode su lišeni i zadržani u pritvoru B.M. (49) i T.J. (45) – obojica iz Opova, jer su se od oktobra 2014. i tokom cele 2015.godine, u više slučajeva predstavljali kao službenici Vlade Srbije ili IPA fondova i prevarama doveli u zabludu veliki broj osoba od kojih su uzimali novac, a potom nestajali.

B.M. i T.J. su oštećenim licima na području Niša i okolnih gradova na jugu i jugoistoku Srbije obećavali bespovratna sredstva kod IPA fondova Evropske unije od po nekoliko desetina hiljada evra za razvojne projekte i otvaranje preduzetničkih firmi.

Za sebe su uhapšeni unapred uzimali proviziju od 20 odsto od vrednosti ukupnih bespovratnih sredstava za svaki projekat koji konkuriše kod IPA fondova i do sada na taj način uspeli da prevare lakoverne preduzetnike za iznos od 21.730 evra. Uz „trošak“ oko unapred plaćene provizije, oštećeni u ovom delu Srbije bili su izloženi i drugim dodatnim novčanim izdacima –plaćali su izradu projekata koje su B.M. i T.J. navodno nosili u sedišta IPA fondova i „prikazivali“ fondacijama Evrope unije, kao i za zakup građevinskog zemljišta i sklapanje ugovora sa vlasnicima, a koje je trebalo kao validnu dokumentaciju priložiti uz zahteve za isplatu bespovratnih sredstava.

Posle hapšenja osumnjičenim B.M. i T.J. određena je mera zadržavanja do 48 časova, nakon čega će biti predati nadležnom tužilaštvu gde će krivični postupak protiv njih biti nastavljen.

U istoj akciji niške policije otkrivena je i osoba iz Beograda, rođena 1959.godine, koja je bila uključena u sve prevare i obmane uhapšenih, a protiv koje je podneta krivična prijava zbog sumnje u izvršenje krivičnog dela prevare pomaganjem.


 

Komentari
0
Pošalji komentar
TtQ cXT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: