Promocije Svetskog dana zdrave hrane

Izvor: Niški portal | 17-Oct-2018 | 15:13

Svake godine 16.oktobra u svetu, pa i kod nas, obeležava se svetski dan hrane. U Srbiji se Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ugostiteljsko turistička škola i ove godine obeležila Svetski dan zdrave hrane, na čelu sa nastavnicima stručnog veća kuvarstva,kao i učenicima oba obrazovna profila: kulinarski tehničar i kuvar.


Cilj obeležavanja ovog dana je informisanje naših učenika i sticanju znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani. Savremeni način života doneo je i promenu načina ishrane koji karakterišu neredovni obroci, veći unos brze hrane i smanjeni unos voća i povrća. Da bismo podigli svest o štetnosti nepravilne i neredovne ishrane, profesori kuvarstva Jelena Grozdanović i Milan Milojić su sa učenicima prve, druge i treće godine pripremili svojevrsni sto zdrave hrane, sa posebnim akcentom na hranu bogatu vitaminima i mineralima kao što je hrana biljnog porekla, integralne žitarice, voće i semenke.

 

 


Učenici su svojim angažovanjem naučili kako da pripreme zdravu hranu u svakodnevnom životu, i koliko je ona bitna za pravilan rast i razvoj u njihovom dobu. Ljudskom organizmu je potrebna uravnotežena ishrana puna voća, povrća i proteina, a pre svega ishrana bazirana na raznovrsnosti namirnica.
Ovaj dan smo odvojili za promociju zdravog načina ishrane kao stila života. Predavanju su prisustvovali brojni nastavnici naše škole, na čelu sa direktorkom Draganom Minčić, organizatorom praktične nastave Marijanom Andrejić i padagogom Radmilom Ilić. Takođe, učenici raznih obrazovnih profila su imali priliku da čuju koliko je zdrava ishrana važna   kako bi sačuvali i poboljšali svoje i zdravlje svojih najbližih.

 


Predavanje je propraćeno pripremljenim jelima sačinjenim od različitih vrsta integralnih žitarica, voća i povrća. Predavanju o zdravoj hrani prisustvovali su i mediji naših lokalnih televizijskih stanica. 
Zaključak ovog edukativnog predavanja i prezentacije je ujedno i pokušaj da se makar malo promeni način razmišljanja kod mladih ljudi, načinu pripremanja zdrave hrane a pre svega navika u ishrani.                                                 

Realizator projekta i podnosilac izveštaja:
Nastavnik kuvarstva, Grozdanović Jelena

Komentari
0
Pošalji komentar
ZpX sGh
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: