Rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri i oko klisure u nedelju

Izvor: Niški portal | 28-Aug-2019 | 08:56

Planinarsko društvo “Preslap”, uz logističku i finansijsku podršku Gradske opštine Niška Banja i Gradske opštine Medijana, organizuje, u nedelju, 1.septembra 2019.godine, planinarsko-rekreativnu akciju u Jelašničkoj klisuri i oko klisure.

Predviđena trasa počinje kod izletišta “Potkapina” na desnoj obali Jelašničke reke, odakle se vrši uspon prema stenovitim formacijama “Prozorac” i “Carsko korito”, i dalje do vrha Radov kamen (580 m). Sa ovog vrha, učesnici će se spustiti u selo Čukljenik, gde je predviđena eventualna podela na dve grupe, u skladu sa afinitetima učesnika, i spremnošću. Jedna grupa bi se asflatnim putem uputila nazad ka selu Jelašnica, do dvorišta Osnovne škole “Đura Jakšić”. Zahvaljujući podršci dve gradske opštine, u školskom dvorištu biće poslužen i besplatan ručak za sve učesnika.

Druga grupa učesnika, nastaviće dalje kretanje oko Jelašničke klisure, tako što će u Čukljeniku, preko mosta preći na levu obalu Jelašničke reke, iznad koje prohodna staza vodi na stenoviti greben, na kome se nalaze vidikovci Inatovac (447 m) i Kobilica (336 m). Ova grupa će se sa Kobilice spustiti u Jelašnicu i otići na ručak u dvorište škole.

Ukupna dužina staze, za one koji će je preći u celosti, je 12 kilometara, i ova trasa spada u lakše. Iz Planinarskog društva “Preslap” pozivaju kako planinare, tako i rekreativce, da uzmu učešća u ovoj akciji.

Do izletišta “Potkapina”, predviđeno je da učesnici dođu prigradskim autobusom, koji polazi u 7 sati izjutra sa pomoćne autobuske stanice, a usput staje preko puta suda, kod gradske bolnice, na Trošarini itd. Takođe, može se doći i sopstvenim prevozom, s tim što bi onda oni koji izaberu sopstveni prevoz išli, zbog ostavljanja vozila kod “Potkapine”, samo do Radovog kamena i Čukljenika.

Za povratak sa akcije, mogu se iskoristiti dva polaska prigradskog autobusa, ili onaj koji iz Gornje Studene za Niš polazi u 16:10 sati, a u Jelašnici staje u 16:20 sati, ili polazak iz Gornje Studene u 18 sati, koji će u 18:10 pokupiti putnike u Jelašnici. Vreme povratka zavisi ko se koliko zadrži na stazi i na ručku.

Zbog besplatnog ručka, potrebno je poneti pribor za jelo i porcije.

Komentari
0
Pošalji komentar
mLF edq
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: