Rod šljive slabiji, berba u punom jeku!

Izvor: Niški portal | 28-Aug-2019 | 12:58

Berba šljive stenlej, koja je na području Prokuplja posađena na površini od 2.000 hektara, u punom je jeku.

Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja Milan Tošković rekao je da je ovogodišnji rod slabiji za skoro 35 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prosečan rod po jednom stablu kreće se oko 50 kilograma, izjavio je on i dodao da otkupna cena iznosi 15 do 17 dinara po kilogramu, a da se beračima plaća od četiri do pet dinara po kilogramu.

Za razliku od slabijeg roda na pojedinačnim poljoprivrednim gazdinstvima, u voćnjaku Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja" ovogodišnji rod šljive stenelej duplo je veći u odnosu na prošlu godinu.

-Berba šljive stenlej u našem voćnjaku koji se prostire na površini od šest hektara, počela je danas. Očekujemo da ovogodišnji rod bude veći od 70 tona, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu kada su ubrane 32 tone, izjavio je koordinator praktične nastave u ovoj školi Miroslav Mitrović i dodao da je šljiva izuzetno dobrog kvaliteta.

U razgovoru sa mnogim proizvođačima saznali smo da će oni određene količine ovogodišnjeg roda iskoristiti za pravljenje rakije.

Budu li vremenske prilike povoljne, očekuje se da ovogodišnja berba šljive bude završena prvih septembarskih dana. 

Niški porta

Komentari
0
Pošalji komentar
0eq 9AV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: