Srpske đake čekaju nova pravila o ekskurzijama. Povlašćeni samo maturanti!

Izvor: Tanjug | 23-Aug-2019 | 12:11

Učenici mlađih razreda moraće da obiđu celu Srbiju i da pišu izveštaje nakon đačkih putovanja, dok će u strane zemlje ići samo učenici završnih razreda srednjih škola.

Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama počeće da se primenjuje početkom nove školske godine, od 1. septembra, a ubuduće će u čarima inostranstva moći da uživaju samo maturanti srednjih škola, dok će učenici nižih razreda obilaziti lepote Srbije. Još jedna velika novina jeste i to da će svi đaci nakon povratka sa puta biti u obavezi da napišu referat o oblastima i mestima koja su obišli!

Ovaj pravilnik, koji je izradilo Ministarstvo prosvete, predviđa da će Beč, Atinu ili Rim moći da vide samo maturanti srednjih škola, učenici mlađih razreda osnovnih i srednjih škola neće moći da putuju u strane zemlje, a mogućnost da posete Republiku Srpsku imaće samo učenici sedmog, osmog razreda i učenici srednjih škola, i to samo jednom u toku školovanja.

Ideja je da se đačkim putovanjima i ekskurzijama vrati prvobitni smisao, ali i da se ona temeljnije planiraju. Kao zadaci ekskurzije, pravilnikom su definisani proučavanje objekta i fenomena u prirodi, uočavanje uzročno-posledičnih odnosa u prirodnim i društvenim uslovima, razvijanje interesovanja za prirodu, upoznavanje načina života i rada ljudi pojedinih krajeva, kao i razvijanje pozitivnih socijalnih veština. Pravilnik predviđa i da se učenici unapred upoznaju sa mestom u koje odlaze.

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je izjavio da je pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu. On je rekao da je ekskurzija oblik nastave, tako da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama da gradivo koje su učili kroz razne predmete provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti.

- Deca će prvo putovati u svojoj zemlji. Srbija je podeljena na osam regija - Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbija, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama - objasnio je Šarčević.

Komentari
0
Pošalji komentar
vM4 mzq
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: