Srpskim medicinarima posao u Nemačkoj

Izvor: Niški portal i N1 | 29-Jan-2017 | 23:18

Nemačka je oduvek bila obećana zemlja za naše medicinske radnike, kako lekare, tako i medicinske sestre i tehničare. Proteklih nekoliko godina je interesovanje poraslo. Masovno se uči nemački jezik i temeljno kroje planovi za odlazak iz Srbije. Nažalost, mnogo je primera iz neposrednog okruženja svakog od nas.

Na pitanje: pa zar nikako niste mogli da nađete posao ovde, kod nas? Bili ste student sa visokim prosekom, upisali ste i postdiplomske studije i opet ništa?

Doktorka Popadić odgovara:

- Da, tačno je da sam bila student sa visokim prosekom, ali u moru njih sa visokim prosekom. Bila sam deo mase koju smo činili i mi "obični" i ničiji,  i oni posebni i "nečiji". Za nas "obične" i ničije, ovde nema mesta. Kada sam napravila kontakt sa tom bolnicom iz malog grada u srcu Nemačke, posle redovnih procedura, papira i ostalog, rekli su "Dođite. Imate ovde smeštaj, hranu i platu, pa ćemo videti. Oštećeni nećete biti sigurno". Poverovala sam im, a nisam imala ni jedan razlog za to. Valjda sam verovala što mi se ovde nikada nije desilo da me neko pozove na razgovor, a aplicirala sam za posao mnogo puta.

- Učila sam paralelno nemački dok sam išla na postdiplomske studije. Želja za poslom u struci je bila veća od svega. Imajući u vidu da sam u tom trenutku imala decu starosti od četiri i godinu dana, osećala sam se još gore. Jedino me ideja da ću ja raditi kao lekar, za šta sam se i školovala, održavala da ne posustanem. Tada, kad se zaposlim ću moći svojoj deci da omogućim normalan život. I tako je to išlo.

- Otišla sam u Schmalkalden, gradić u srcu Nemačke, na pola puta na potezu Lajpcig-Frankfurt. Bila sam sama mesecima. Dolazili su moji, suprug sa decom i odlazili. Bilo mi je teško, mnogo teško jer ni jezik još uvek nisam znala dobro. Da li možete da zamislite kako je biti negde gde nikada u toku dana ne čujete jezik koji bar da podseća na vaš maternji. Oko vas Nemci, Indijci i to je to.

- Sada mi je dobro, baš dobro i srećna sam. Moji su došli. Suprug i deca su sada sa mnom. Sve je lakše i lepo nam je. Ja radim kao lekar, deca idu u vrtić i školu. Suprug uči jezik i ima planove za neke poslove.

- Na poslu mi je dobro. Više ne živim u bolnici. Sada sam sa svojom porodicom u stanu koji je morao da bude propisne kvadrature za četvoročlanu porodicu. Iznajmljujemo ga, ali možemo da plaćamo to. Kupili smo i kola. Deca su zadovoljna, kaže naša nekadašnja sugrađanka, a sada nemačka doktorka.

Do 2020. će Nemačkoj nedostajati oko 220 000 medicinskih sestara. U Srbiji je sad već otvoreno predstavništvo nemačke kompanije Spectra. Njihov je zadatak da vrše pažljivom selekcijom odabir radnika iz Srbije, lekare, medicinske tehničare i sestre.

- Misija ove, sveže otvorene, ekspoziture u Beogradu je: Što pre, širom  Nemačke, uposliti 1.350 srpskih bolničara. U firmi Spectra pokazuju papire i kažu da je već 70 ugovora sklopljeno. Kažu i da su od srpskih lekara traženiji medicinski tehničari i sestre. Za odlazak u Nemačku su mahom zainteresovani oni bez posla, dok kofere pakuje svega 10 odsto bolničara koji već rade, kako saznajemo posredstvom medija rs.n1info.com .

Znanje jezika je ključno za posao. U Spektri se radi na nostrifikaciji diploma, prikupljanju papira, a onda im ponude ugovor. Sve je besplatno. Pomaže i Nacionalna služba za zapošljavanje koja čak nudi radnike Spektri za odlazak u Nemačku. Saznajemo iz izvorne vesti sa rs.n1info.com .

Vlada se ne protivi. Ministar rada odgovara: Država nikome ne može da zabrani rad u inostranstvu samo zato što mu je finansirala školovanje. Kad je tako, kaže Vulin, bolje da firme za migraciju radnika vlada podrži, ali i kontroliše.

"Možda bi najbolje bilo da sve bude neregulisano. Pa da ne podržavamo nikoga, pa nek ide ko gde hoće, pa posle toga kada čitate novine da su ljudi ostali bez pasoša, bez novca, da ne znate gde su otišli, da su ih prevarili, da su ih opljačkali, onda ćete verovatno doći kod mene i reći - kako ne možete da ih zaštitite u Berlinu? Dakle, dopustite da ih štitimo", navodi ministar Vulin.

Doktorka Popadić je otišla. Kaže da se redovno čuje i "viđa" sa roditeljima i prijateljima iz Srbije. Prijatelji su im dolazili jer su sada i redovne linije avionom omogućene, pa je lakše. Oni, prijatelji, gledaju da ugrabe one "jeftine" avionske karte za Dortmund ili Dusseldorf i idu u posetu. Oduševljeni su.

Komentari
0
Pošalji komentar
rH7 Gai
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: