Treći jesenji uspon na Rtanj

Izvor: Niški portal | 16-Oct-2019 | 07:58

U nedelju, 20.oktobra 2019.godine, tri planinarska sportska udruženja sa juga Srbije – Planinarsko društvo “Preslap” Niš, Planinarsko društvo “Oštra čuka” Sokobanja i Planinarski klub “Železničar” Aleksinac, zajednički organizuju treći jesenji uspon na Rtanj.

Cilj uspona je vrh Šiljak (1565 m), najviši vrh Rtnja, planine u obliku piramide. Predviđeno je da se uspon odvija i južnom i severnom stranom Rtnja. Uspon južnom stranom je lakši, ukupna dužina staze je oko 12 kilometara, računajući i uspon i silazak, a visinska razlika je oko 900 metara. Severna strana Rtnja je jedna od najtežih trasa za uspon u Srbiji, do vrha treba savladati čak 1200 metara visinske razlike, a dužina staze u oba pravca je 15 kilometara. Uspon južnom stranom počinje u selu Rtanj, na putu Sokobanja – Boljevac. Uspon severnom stranom počinje u selu Mirovo, a učesnici koji se budi penjali severnom stranom, sa planine će sići južnom stranom.

Za planinare i građane Niša, odlazak na ovu akciju organizuje Planinarsko društvo “Preslap”. Polazak na akciju je 20.oktobra u 06:30 sati izjutra, sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza su 800 dinara, a planinari na uspon nose svoju hranu. Prijavljivanje Nišlija za treći jesenji uspon na Rtanj je kod vođa akcije iz Planinarskog društva “Preslap”, a to su Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Miloš Stamenković (telefon: 0691498880).

Iz Planinarskog društva “Preslap” ističu da svaki učesnik akcije, treba dobro da proceni svoje mogućnosti, i da se opredeli za onu stranu uspona za koju je spreman, a planinari sa manje iskustva, na uspon bi trebalo da krenu južnom stranom, koja je osim toga što je lakša, na neki način i lepša, zato što se završni uspon odvija po stranici rtanjske piramide.

Predviđeno je da se svi učesnici sa Rtnja spuste u istoimeno selo do 17 časova. Organizatori su obezbedili ekipe vodiča za obe strane uspona.

Komentari
0
Pošalji komentar
vpP JRv
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: