Treći Čegarski marš biće u Nišu 26. maja 2019

Izvor: Niški portal | 23-May-2019 | 12:36

Treći Čegarski marš biće održan u nedelju 26. maja 2019. godine u Niišu, dužine oko 12 km) koji će organizovati udruženje Srbski Svetionik.

Cilj ovog marša je da se građani poklone junacima Čegarske bitke koja se odigrala krajem maja 1809. godine u vreme Prvog srbskog ustanka između Osmanlijske vojske, koju je predvodio Hrušid-paša i srbskih ustanika čiji vođa je bio upravo Stevan Sinđelić, resavski vojvoda. Turaka je bilo daleko više i bili su bolje opremljeni... za razliku od malobrojnih i slabo naoružanih Srba u čije redove se uvukla i nesloga, što i jeste dovelo do poraza na Čegru.

Polazna tačka ovogodišnjeg Čegarskog marša biće na centralnom niškom Trgu Kralja Milana, a okupljanje je u 11 časova. Učesnici marša će zatim krenuti Bulevarom Vožda Karađorđa do spomen-muzeja Ćele Kula, gde će biti održan istorijski čas o tome kako je ona nastala, ko ju je sazidao i zašto itd.
Bulevarom Cara Konstantina i Medijana pešaćenjem se stiže do Čegarskog spomenika. Čika Selomir Marković, decenijski čuvar ovog monumentalnog spomenika, učesnicima će ispričati priču o vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim borcima... kako su se junački borili 1809. godine protiv višestruko nadmoćnije turske vojske, u čijim redovima su bili i arnautski plaćenici.

Čegarski junaci su svojom borbom pokazali svoj prkos, inat i neviđeno junaštvo čime su zadivili ne samo svoje savremenike, već i strane putopisce što su kasnije prolazeći kroz Niš videli Ćele Kulu, koju je niški Huršid-paša sazidao od lobanja srbskih ustanika sa Čegra, jer je hteo da zaplaši Srbe.

„Njima u čast treći put za redom organizuje se Čegarski marš, da našoj deci i omladini pokažemo tj. osvetlimo put. Raširtite ovu priču, pozovite vaše drugare, rođake, kumove...“ navode organizatori. 
Na samom maršu je zabranjeno nošenje stranačkih i navijačkih obeležja, kao i konzumacija alkohola. 


Satnica i aktivnosti manifestacije:

11:00 Okupljanje učesnika na trgu Kralja Milana u centru Niša

11:30 Krećemo u koloni bulevarom Vožda Karađorđa (4km).

12:30 Istorijski čas u Ćele Kuli, gde je već dogovoren besplatan ulaz za učesnike marša, sa predstavnicima Muzeja Grada Niša.

13:00 Obraćanje organizatora učesncima.

13:10 Nastavljamo Bulevarom Svetog Cara Konstatnina (1 km), sve do Kružnog toka (NIS pumpa), zatim bi skrenuli u Bulevar Medijana (4 km).

13:50 Pauza, da se učesnici odmore i popiju vode.

14:10 Nastavak marširanja. Skrenuli bi u Matijevački put (3 km) .

14:50 Pauza, da se učesnici odmore i popiju vode.

15:00 Nastavak završnog dela marša. Nastavili bi do Crkve Presvete Bogorodice gde su se Sinđelić i saborci pričestili pred boj.

15:50 Dolazak kod spomenika na Čegru i razgledanje, slikanje učesnika.

17:20 Javni istorijski čas, koji bi održao kustos Selomir Marković.

17:40 Kraj Čegarskog marša i polazak kućama.
Više informacija o samom Čegarskom maršu, kao i prijave samih učesnika možete dobiti preko sledećih kontakata:

El. pošta: kontakt@srbskisvetionik.org.rs
Rada (Niš): 064/9933-297
Stanko (Beograd): 063/283-563

 

Komentari
0
Pošalji komentar
3Zm CI8
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: