U osnovnoj školi “Radoje Domanović” održano predavanje o planinarstvu

Izvor: Niški portal | 18-Oct-2018 | 10:53

U okviru svoje manifestacije Dan demokratije, pod sloganom “Obojimo škole demokratijom”, Osnovna škola “Radoje Domanović” Niš organizovala je u sredu, 17.oktobra 2018.godine, pored svih ostalih sadržaja, i druženje učenika i nastavnika sa planinarima iz Planinarskog društva “Preslap” Niš. Tom prilikom trojica članova Planinarskog društva “Preslap” održala su predavanje o planinarstvu, u trajanju od jednog školskog časa, sa prikazivanjem fotografija sa uspona na planine u okolini Niša, u Srbiji i širom Evrope i sveta, i uz pokazivanje delova planinarske opreme.

Dvojica iskusnih predavača bili su Slobodan Vasković i Miroslav Dokman, vrhunski sportisti Srbije, a u glavnoj ulozi među predavačima ipak je bio 13-godišnji Vuk Vasković, koji je svojim vršnjacima preneo utiske sa svog nedavnog pohoda na planinu Olimp, kada se popeo na najviši vrh Grčke – Mitikas, što je za učenika sedmog razreda veliki podvig.

Učenici Osnovne škole “Radoje Domanović” aktivno su se uključili u predavanje, postavljali su zanimljiva pitanja, očigledno ih je planinarenje zainteresovalo. Svaka fotografija i svaka izgovorena reč ostale su u sećanju ove dece, a deca su bila veoma radoznala i kada im je pokazivano korišćenje planinarske i alpinističke opreme. U ovoj školi sa aktivnostima je nedavno otpočela i planinarska sekcija, i dvadesetak učenika viših razreda učestvovalo je 14.oktobra na usponu na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša. Velike zasluge za pokretanje planinarstva u ovoj osnovnoj školi, osim direktorke Dušice Tričković, imaju i nastavnici – aktivni planinari, Danijela Jevtić, Dušica Stamenković, Vesna Ilić Petrović, Vojin Nikitović i Miloš Janković.

Uz mnogo osmeha i radosti, druženje je završeno u veri da će neko od dece iz publike, jednog dana razviti zastavu grada Niša na nekom od vrhova kao što su Elbrus ili Mon Blan.

Komentari
0
Pošalji komentar
Zc9 S4A
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: